ОБЕЛЕЖЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У НАСЕЉУ ШАНГАЈ

02. јул 2015.

 
На дан Светог Јована Шангајског, 2. јула у насељу Шангај у Батајници обележена је храмовна слава. У присуству многобројних званица и верника служена је литургија и пререзан је славски колач.
Кумови овогодишње славе били су заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић и привредник Мирко Цревар.
 
Свети Јован Шангајски, рођен је у Русији у месташцу Адамовски, као Михаило Максимовић из српске племићке породице. Породица Максимовић избегла је у 18. веку у Русију пред најездом турских освајача. Српски језик у кући нису запоставили. У време грађанског рата у Русији са породицом је дошао у Србију.
 
Живећи као избеглица у оскудици бивши племић зарађивао је за живот своје породице продајући дневне новине, између осталих и ”Политику”. Овог необичног и сиромашног продавца новина сви су добро знали у Београду по томе што је и зими и лети ишао бос. Свакога јутра кренуо би прво у Патријаршију да тамо службеницима прода новине. Нико од њих није знао да је племић аскета, вредни продавац новина већ је завршио два факултета. У Београду је потом уписао и 1925. године завршио Теолошки факултет.
Године 1934. постао је епископ Руске православне заграничне цркве и послат је у Шангај. У Шангају је основао Сиротиште Светог Тихона Задонског које је удомило чак три и по хиљаде деце.
 
foto1
 
foto2