ОБЕЛЕЖЕНA 19. ГОДИШЊИЦА НАТО АГРЕСИЈЕ

26. март 2018.

 
Поводом 19. годишњице НАТО агресије на СР Југославију, 24. марта, секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић присуствовао је обележавању Дана сећања и положио венац на спомен-обележје погинулим припадницима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, на платоу испред зграде Команде РВ и ПВО у Земуну.
 
Венце на спомен-обележје положили су, представници РВ и ПВО, чланови породица погинулих, ратни састав Команде РВ и ПВО, удружења ваздухопловаца и борачка удружења.
 
Дан сећања обележен је и полагањем венаца у касарни ”Радован Медић”, на спомен-бисту заставнику Радовану Медићу, који је погинуо 24. марта 1999. године, као и у Батајници, где су положени венци на спомен-плочу пуковнику Миленку Павловићу и мајору Зорану Радосављевићу, у присуству породица, представника Војске Србије, представника СУБНОР-а и бројних грађана.
 
Пуковник Миленко Павловић био је током бомбардовања на дужности команданта 204. ловачког пука. Погинуо је 4. маја 1999. године у бици против шеснаест НАТО авиона. Главна улица у Батајници данас носи његово име.
 
Мајор Зоран Радосављевић био је у својој јединици, 127. ловачкој авијацијској ескадрили ”Витезови”. Добровољно се јавио на борбени задатак, а страдао је у МиГ-29 у борби са вишеструко надмоћнијим агресором.
 
Удружење пензионисаних војних летача и падобранаца Србије, поводом 105 година од погибије првог српског пилота – наредника Михаила Петровића и Дана сећања на ваздухопловне жртве у сарадњи са Командом РВ и ПВО приредила је у галерији Дома ваздухопловства изложбу ”Сећање на ваздухопловне жртве” и поставку ”Смрт девет авијатичара” са освртом на Априлски рат 1941. године и НАТО агресију 1991. године.