ОБЕЛЕЖЕНA 18. ГОДИШЊИЦА НАТО АГРЕСИЈЕ

24. март 2017.

 
Поводом 18. годишњице НАТО агресије на СР Југославију, 24. марта, заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевићи присуствовао је обележавању Дана сећања и положио венац на спомен-обележје погинулим припадницима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, на платоу испред зграде Команде РВ и ПВО у Земуну.
 
Помен жртвама служио је епископ топлички Арсеније, викар патријарха српског, уз саслужење војног свештеника.
 
”На овом спомен обележју одајемо почаст свим жртвама бомбардовања. Чувамо успомену на наше хероје, и све страдалнике и овим чином данас заједно показујемо да памтимо, да поштујемо и поносимо се људима који су дали живот за одбрану отаџбине“, рекао је Дамир Ковачевић.
 
Венце на спомен-обележје положили су, представници РВ и ПВО, чланови породица погинулих, ратни састав Команде РВ и ПВО, удружења ваздухопловаца и борачка удружења.
 
Дан сећања обележен је и полагањем венаца у касарни ”Радован Медић”, на спомен-бисту заставнику Радовану Медићу, који је погинуо 24. марта 1999. године, као и у Батајници, где су положени венци на спомен-плочу пуковнику Миленку Павловићу и мајору Зорану Радосављевићу, у присуству породица, представника Војске Србије, представника СУБНОР-а и бројних грађана.
 
Пуковник Миленко Павловић био је током бомбардовања на дужности команданта 204. ловачког пука. Погинуо је 4. маја 1999. године у бици против шеснаест НАТО авиона. Главна улица у Батајници данас носи његово име.
 
Мајор Зоран Радосављевић био је у својој јединици, 127. ловачкој авијацијској ескадрили „Витезови“. Добровољно се јавио на борбени задатак, а страдао је у МиГ-29 у борби са вишеструко надмоћнијим агресором.