ОБЕЛЕЖЕНA 16. ГОДИШЊИЦА НАТО AГРЕСИЈЕ

24. март 2015.

Поводом 16. годишњице НАТО агресије на СР Југославију, 24. марта 2015. године, председник општине Земун Дејан Матић и заменик председника Дамир Ковачевић  положили су венац на спомен – обележје страдалим припадницима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране испред Команде РВиПВО. Венце на спомен обележје страдалим ваздухопловцима у име Команде РВиПВО положио је генерал-мајор Ранко Живак, командант РВиПВО, чланови породица, удружења ваздухопловаца и борачких удружења.

 

У свечаној сали Дома ваздухопловства обележен је Дан сећања на припаднике РВиПВО настрадале у НАТО агресији. Генерал-мајор Ранко Живак, поделио је са колегама и гостима сећање на тешке дане током бомбардовања и велику храброст, професионалност и моралне квалитете припадника војске. „Овде смо да одамо почаст и памтимо наше пријатеље, колеге и другове који су пали уздигнуте главе и памтимо тешке тренутке кроз које смо сви заједно пролазили“, изјавио је генерал Живак обраћајући се присутнима. Пројекцији филма о 126. бригади ваздушног осматрања, јављања и навођења током НАТО агресије присуствовали су председник општине Земун Дејан Матић и заменик председника Дамир Ковачевић.

 

У касарни ”Радован Медић” члан Већа општине Земун Милосав Стаменов присуствовао је обележавању Дана сећања и положио венац на спомен обележје – бисту заставника Радована Медића, прве војне жртве страдале 24. марта 1999. године. Помену је присуствовала породица заставника Медића, представници Војске Србије, делегација 224. Центра за електронска дејства, делегација САЈ-а и бројне званице.

 

Дан сећања обележен је и у Батајници. Члан Већа општине Земун Владимир Стојковић положио је венац на спомен плочу пуковнику Миленку Павловићу, у присуству бројних грађана. Пуковник Павловић био је током бомбардовања на дужности команданта 204. ловачког пука. Погинуо је 4. маја 1999. године у бици против 16 НАТО авиона. Главна улица у Батајници данас носи његово име.

 

 

 

naslovna1 (Small)

 

foto2 (Small)

 

foto3 (Small)

 

foto4 (Small)

 

foto5 (Small)

 

 

foto1 (Small)

 

 

foto 2 (Small)

 

 

foto 3 (Small)

 

 

 

foto4 (Small)