ОБЕЛЕЖЕН ТЕСЛИН ДАН У ЗЕМУНУ

11. јул 2019.

 

 

Под покровитељством Градске општине Земун, 10. јула, у Кули на Гардошу, изложбом ”Теслина истраживања у Колораду Спрингсу” аутора Владимира Јеленковића и Зорана Јовановића Јуса обележен је Теслин дан.

 

Председник Скупштине градске општине Земун Ненад Врањевац отварајући изложбу рекао је да је Општина препознајући велики значај очувања успомене и промоције лика и дела Николе Тесле, манифестацију ”Теслин дан” уврстила у програм редовних годишњих манифестација, и на тај начин се придружила светским градовима попут Њујорка, Филаделфије, Перта и Загреба.

 

”Захваљујем се ауторима и организаторима што већ десети, јубиларни пут Земун има прилику да види Теслину заоставштину, увек тако посебну и инспиративну, дело савременика будућности”, рекао је Врањевац.

 

Документа која су коришћена за изложбу су део колекције Музеја Никола Тесла и Библиотеке Пајкс Пик из Колорадо Спрингса.

Аутор изложбе Владимир Јеленковић истакао је да је поставка у Кули на Гардошу светска премијера, и да показује Теслину магију која је пре 120 година почела на висоравни Пајкс пик испод Стеновитих планина експериментима са високонапонским трансформаторима.

 

На свечаном отварању изложбе инжењер Радомир Путник приказао је експеримент са Теслиним трансформатором за производњу вештачких муња.

 

Рођендан Николе Тесле – 10. јул,  проглашен је националним Даном науке.

 

Изложби у Галерији ”Чубрило”, која траје до 14. августа, поред многобројних поштовалаца Теслиног дела присуствовао је и секретар Скупштине градске општине Земун Марко Јанковић.