ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АЛЦХАЈМЕРОВЕ БОЛЕСТИ

21. септембар 2015.

 
Председник општине Земун Дејан Матић присуствовао је 21. септембра обележавању Светског дана борбе против Алцхајмерове болести и отварању Алцхајмер кафеа у Дому Бежанијска коса Геронтолошког центра Београд. Након пригодног културно – уметничког програма у којем су учествовали корисници Дома Бежанијска коса, отворен је и Алцхајмер кафе.
 
„Градска општина Земун је отворена за све грађане, а ми смо ту да вас подржимо да наставите ваше активности и убудуће. Ова болест је специфична и захтева додатну бригу друштва. Ради се о угроженој популацији, и морамо превентивно деловати. Драго ми је да смо се окупили овде како би сви заједно афирмисали програме које пружа ова установа. Својим примером показујете колико је важно да активно учествујете у борби против Алцхајмерове болести“, изјавио је председник Матић.
 
„Захвални смо Вам на стрпљењу и подршци, и то нам даје мотив да наставимо да радимо још боље и да развијамо нове програме. Желимо да помогнемо како породицама тако и оболелима у броби против ове болести, и обезбедимо им квалитетан и достојанствен живот“, изјавила је Сузана Мишић, директорка Установе Геронтолошки центар Београд и поздравила све присутне госте и кориснике услуга.
 
Светски дан борбе против Алцхајмерове болести први пут је обележен 21. септембра 1994. године, када су се удружења за борбу против ове болести и друге организације широм света ујединиле у напорима да се подигне свест о болести и њеном утицају на породице, заједнице и нације.
 
Циљ отварања Алцхајмер кафеа је унапређење социјалне заштите старих, путем подршке оболелима од деменције и њиховим породицама. У кафеу у Дому на Бежанијској коси ће се на месечном нивоу одржавати тематске едукације, дискусије, размена информација и подршка сродницима особа оболелих од деменције. Болест је описао немачки психијатар Алојз Алцхајмер 1906. године.
 
Установа Геронтолошки центар Београд је прва установа социјалне заштите на територији Републике Србије, која испуњава све законом прописане услове и стандарде за пружање услуга смештаја, помоћи у кући, услуга дневног боравака и клубова за активно старење. У оквиру Геронтолошког центра Београд послује Дом Бежанијска коса који има близу 600 места за кориснике, што га чини највећим у земљи и једним од највећих у Европи. Установа запошљава стручан кадар, који својом пажњом и поштовањем према корисницима ствара атмосферу слободног и солидарног заједничког живота.
 
naslovna
 
DSC_8680
 
DSC_8693
 
DSC_8704