ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ 240 ГОДИНА ПОЗОРИШНОГ ЖИВОТА У ЗЕМУНУ

07. новембар 2016.

 
Полагањем цвећа на споменик оснивача „Земунског српског добровољног позоришног друштва“, 5. новембра 2016. године започео је Дан посвећен позоришном јубилеју – 240 година од уписа Земуна на позоришну карту Европе. Почаст глумцима и првом редитељу Друштва одали су делегације Градске општине Земун и земунски уметници.
 
На спомен- плочу оца српског театра Јоакима Вујића на згради некадашње школе у којој је радио, у порти храма светог Николаја цвеће су положили председник Скупштине општине Земун Ненад Врањевац, заменик градског секретара за културу Милан Лазовић, театролог Милован Здравковић и председник Клуба матичне културе Земуна Светозар Љубинковић.
 
У театру „Карт бланш“ сценограф Миодраг Табачки отворио је изложбу „Из позоришног живота Земуна“ Милована Здравковић, за коју је експонате дизајнирао Дражен Руменчић.
 
Обележавање значајног јубилеја настављено је округлим столом „Позоришни живот Земуна“. Поздрављајући присутне и честитајући значајну годишњицу, председник Скупштине општине Земун Ненад Врањевац је истакао: „Општина Земун веома цени културу и стваралаштво и, као и до сада, помагаће и подржавати манифестације, институције и појединце у напорима да оплемене свакодневицу“. На округлом столу су говорили професор Миодраг Дабижић, хроничар Земуна Бранко Најхолд, театролози Радомир Путник и Милован Здравковић, и директор Међународног фестивала монодраме и пантомиме Борислав Балаћ. Анегдоте, записе и одломке из хроника Земуна читали су глумци Весна Станковић и Предраг Милетић.
 
NASLOVNA POZORISTE
 
FOTO 1 POZORISTE
 
FOTO 2 POZORISTE
 
FOTO 3 POZORISTE
 
FOTO 4 POZORISTE