ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ПОГРОМ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 2004.

18. март 2016.

 
Председник привременог органа Градске општине Земун Дејан Матић присуствовао је Свечаној академији поводом обележавања Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији, у организацији Одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
 
И ове године је обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији, саставни део програма обележавања годишњица историјских догађаја.
 
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин истакао је да је 17. март 2004. године, када је протерано више од 4.000 Срба са Косова и Метохије, плански, промишљени и никад кажњени погром.
 
Свечаној академији су присуствовали представници Народне скупштине Републике Србије, Владе Србије, Војске Србије, града Београда, дипломатског кора у Србији, удружења и грађани.
 
Мартовски погром 2004. означава масовне нападе албанских екстремиста на српско цивилно становништво који су се десили на Косову и Метохији у марту 2004. године. Насиље албанских екстремиста и етничко чишћење српског становништва које се догодило 17. и 18. марта 2004. године, однело је неколико десетина живота, рањено је више стотина особа, протерано више од четири хиљаде Срба и другог неалбанског становништва, запаљено више од 800 њихових домова и разрушено или тешко оштећено 35 православних храмова и споменика културе.
 
naslovna
 
pogrom1