ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОДА АВИЈАЦИЈЕ

01. август 2016.

 
У Команди Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Земуну свечано је обележен 2. август — Дан рода авијације, који се слави у спомен на тај дан 1893. године, када се први пут званично помиње ваздухопловство у војсци на овим просторима.
 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић и заменик председника Дамир Ковачевић присуствовали су свечаности и упутили срдачне честитке свим припадницима рода авијације.
 
„Дуга традиција ваших претходника, који су бранили наше небо, нека вам буде водиља у извршавању задатака и у годинама које су пред нама. Високи морални, стручни квалитети и професионално извршавање задатака вас одликују, а Општина Земун ће учинити све да се наша дугогодишња сарадња настави, на обострано задовољство и задовољство грађана Земуна”, рекао је председник Матић.
 
Обраћајући се присутнима, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак, подсетио је на богату традицију ваздухопловства које баштини наша земља и на историју војног ваздухопловства, посебно се осврћући на значајан допринос који је авијација имала у ослобођењу Србије.
 
“Много живота уграђено je у одбрану слободе и развој рода авијације. Бројне генерације пилота, техничара и осталих специјалности су пружале и пружају свој максимум, како би у свим приликама били на висини задатка“, истакао је генерал Живак.
 
Према његовим речима, комплексни задаци стављани су пред припаднике тог рода током целог века који је за нама, али навикнути на то кроз историју, доказивали су се и оправдавали своје постојање небројено пута.
 
Заслужним припадницима Ратног ваздухопловства и ПВО додељене су златне летачке значке, највише признање вазухопловаца, као и звања инструктора летења.
 
Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, члан Градског већа Стево Таталовић, представници Војске Србије и многобројне званице.
 
Дан авијације прославља се 2. августа, у спомен на дан када је 1893. године наређењем краља Александра Обреновића предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења. До 1941. године тај дан се традиционално прослављао као слава свих пилота и летача.
 
насловна
 
авијација  1
 
авијација 2
 
авијација 3