ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОДА АВИЈАЦИЈЕ

02. август 2017.

 
У Команди Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Земуну свечано је обележен 2. август — Дан рода авијације, који се слави у спомен на 1893. године, када се први пут званично помиње ваздухопловство у војсци на овим просторима.
 
Заменик председника Дамир Ковачевић присуствовао је свечаности и том приликом упутио срдачне честитке свим припадницима рода авијације.
 
Командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак је заслужним припадницима Ратног ваздухопловства и ПВО доделио златне летачке значке, највише признање вазухопловаца, као и звања инструктора летења.
 
Члан Већа Градске општине Земун Владимир Стојковић присуствовао је прослави Дана авијације и крсне славе 204. ваздухопловне бригаде на аеродрому Батајница где је свечано отворен спомен-парк ”Нико није рекао нећу”.
 
Дан авијације прославља се 2. августа, у спомен на дан када је 1893. године наређењем краља Александра Обреновића предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења. До 1941. године тај дан се традиционално прослављао као слава свих пилота и летача.