ОБЕЛЕЖЕН ДАН РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА И ПРОТИВВАЗДУХОПЛОВНЕ ОДБРАНЕ – 24. ДЕЦЕМБАР

26. децембар 2016.

 
У Команди Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Земуну, 23. децембра, одржана је свечана академија поводом обележавања Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије – 24. децембра.
 
Испред Градске општине Земун свечаној академији је присуствовао заменик председника Дамир Ковачевић.
 
Ковачевић је упутио срдачне честитке свим припадницима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и истакао да високи морални, стручни квалитети и професионално извршавање задатака одликују припаднике Војске Србије.
 
„Сигуран сам да ће припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране спремно дочекати нове изазове, оправдати указано поверење у будућности и са поносом наставити традицију дугу више од једног века. Пружали су помоћ нашем народу када је било потребно, а користећи богато искуство и знање, улагали су максималне напоре у извршавању задатака“, рекао је Ковачевић.
 
Према речима команданта РВиПВО генерал-мајора Ранка Живака, припадници тог вида Војске Србије обављају свој примарни задатак у миру – контролишу и штите суверенитет свог ваздушног простора и спречавају угрожавање безбедности Србије и њених грађана из ваздушног простора.
 
„У 2017. години чекујемо наставак позитивних трендова, нове младе људе у нашим редовима, нову технику, квалитетну обуку и оно најважније – безбедно летење и безбедност на сваком месту“, рекао је генерал Живак.
 
Одлуком команданта РВиПВО, за дугогодишњу и успешну сарадњу додељена је Плакета РВиПВО Републичком хидрометеоролошком заводу.
 
У културно-уметничком програму учествовали су Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, Хор „Абрашевић“, глумице Јелена и Ивана Жигон, уметници Јелена Томашевић и Бора Дугић, а у Галерији „Икар“ приређена је изложба фотографија „Београд из ваздуха“.
 
Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике Недељко Тењовић, министар одбране Зоран Ђорђевић са сарадницима, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, представници других видова Војске Србије и многобројне званице из културног и јавног живота.
 
Дан РВ и ПВО је 24. децембар. Тога дана 1912. године, на основу Одлуке српског Војног министарства и Главног ђенералштаба, војвода Радомир Путник је донео Решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу. У састав Команде ушли су Аеропланско и Балонско одељење, Водоничка централа и Голубија пошта (сви сегменти тадашњег ваздухопловства).
 
У то време Србија је била једна од 15 земаља у свету која је имала војно ваздухопловство и једна међу првих пет земаља у свету која је током опсаде Скадра 1913. године употребила ваздухоплове у борбеним дејствима.
 
naslovna
 
slika_1
 
slika_2
 
slika_3
 
slika_4
 
slika_5