ОБЕЛЕЖЕН ДАН РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА И ПРОТИВВАЗДУХОПЛОВНЕ ОДБРАНЕ

25. децембар 2015.

 
У Команди Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Земуну, 24. децембра, одржана је свечана академија поводом обележавања Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије – 24. децембра. Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума, као и државни секретари у Министарству одбране Зоран Ђорђевић и Ненад Нерић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак са сарадницима, Стево Таталовић, члан Градског Већа и многобројне званице из културног и јавног живота.
 
Испред општине Земун свечаној академији су присуствовали председник општине Земун Дејан Матић и заменик председника Дамир Ковачевић.
 
Председник Матић упутио је срдачне честитке свим припадницима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране поводом Дана вида.
 
„Век дуга традиција славних претходника који су бранили наше небо, нека вам буде водиља у извршавању додељених задатака. Високи морални, стручни квалитети и професионално извршавање задатака вас одликују, а општина Земун, као одговорна власт, и у наредном периоду чиниће све да се наша дугогодишња сарадња настави, на обострано задовољство и задовољство грађана Земуна и читаве Србије“, истакао је председник Матић.
 
Честитајући празник овом виду, командант РВ и ПВО, генерал-мајор Ранко Живак, рекао је да Дан РВ и ПВО дочекују свесни својих могућности, али и одлучни и спремни да уз максималне напоре сваки задатак изврше безбедно и квалитетно.
 
„Кроз наш ваздушни простор и у непосредној околини, годишње се реализује и испрати више од пола милиона летова, просечно дневно од хиљаду до хиљаду и по, а у летњем периоду и више. Од тога, годишње се реализује више стотина летова са опасним материјама, односно скоро један сваког дана. Све то будно прате дежурне снаге у приправности које су спремне да реагују на сваки случај одступања од прописаних и најављених параметара лета, као и на појаву непознате летелице“, истакао је генерал Живак, илуструјући подацима захтевност и тежину посла.
Одлуком команданта РВ и ПВО за дугогодишњу и успешну сарадњу аеродрому „Никола Тесла“ додељена је Плакета РВ и ПВО, коју је генералном дитектору Саши Влаисављевићу уручио генерал Живак. Генерал Живак уручио је захвалницу и наследницима генерал-пуковника Виктора Бубња, који су део богате заоставштине даровали Војсци Србије и тиме омогућили да униформе, одликовања, фотографије и други предмети који сведоче о лику и делу Виктора Бубња буду изложени у Музеју „Икар“, а које су гости вечерашње свечаности могли и да погледају.
 
Дан РВ и ПВО је 24. децембар. Тог дана 1912. године, на основу Одлуке српског Војног министарства и Главног ђенералштаба, војвода Радомир Путник је донео Решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу. У састав команде ушли су Аеропланско и Балонско одељење, Водоничка централа и Голубија пошта (сви сегменти тадашњег ваздухопловства). У то време Србија је била једна од 15 земаља у свету која је имала војно ваздухопловство и једна међу првих пет земаља у свету која је током опсаде Скадра 1913. године употребила ваздухоплове у борбеним дејствима.
 
naslovna RViPVO
 
RV i PVO 1
 
RV i PVO 2 (2)
 
RViPVO2 (2)
 
RV i PVO 4