ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИРОДЊАЧКОГ МУЗЕЈА

21. децембар 2015.

 
Природњачки музеј у Београду обележио је 18. децембра 120 година од оснивања свечаним скупом у Свечаној сали Српске академије наука и уметност.
На скупу су додељене захвалнице и признања институцијама и појединцима са којима је музеј остварио успешну дугогодишњу сарадњу.
 
Испред општине Земун свечаности је присуствовао члан Већа Драган Матијевић.
Природњачки музеј је један од најстаријих музеја тог типа у Србији. Основан је под називом ”Јестаственички музеј” актом министра просвете и црквених дела Краљевине Србије 19. децембра 1895. године.
 
Прве збирке, које потичу из прве половине 19. века, прикупљале су се и чувале у Јестаственичком кабинету Велике школе под руководство Јосифа Панчића, првог српског ботаничара и управника Лицеја.
 
Његову идеју о оснивању музеја остварили су његови следбеници, међу којима су значајна имена тог доба као што су Сава Петровић, Лазар Докић, Јован Жујовић и многи други.
 
У Природњачком музеју данас се чува 120 збирки са више од 1.600.000 примерака стена, минерала, фосила, биљака, животиња, гљива, ловачких трофеја и ловачког оружја јер је музеју 1972. припојен Музеј шумарства и лова са својим збиркама.
 
naslovna, p. muzej
 
foto1, p. muzej
 
foto2, p. muzej