ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БАТАЈНИЦЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

24. октобар 2016.

 
Поводом Дана ослобођења Батајнице у Другом светском рату – 23. октобра, члан Већа Градске општине Земун Владимир Стојковић положио је венац на споменик палим борцима за слободу 1941-1945. у центру овог земунског насеља.
 
Венце су положиле и делегације 204. ваздухопловне бригаде, градског и месног одбора СУБНОР-а, борачких и других удружења и грађани. У име МЗ „Батајница“ која је, у сарадњи са општинским одбором СУБНОР-а и организатор ове комеморације, венац је положио председник Никола Арнаут.
 
„Окупили смо се да се заједно сетимо тренутака славе и великих страдања наших суграђана у једном тешком времену, када је освајана толико жељена слобода. Желим да поздравим борце народноослободилачког рата, и укажем поштовање њиховом доприносу нашој слободарској традицији. Много је примера херојства вредног дивљења, када су се на овом месту водиле жестоке борбе за ослобођење“, рекао је Владимир Стојковић обративши се присутнима.
 
Битка за Београд имала је велики и далекосежан оперативни значај на одвијање Другог светског рата, с обзиром на чињеницу да је у њему био смештен немачки штаб Команде jугоистока, а престоница је била и кључни саобраћајни чвор у југоисточној Европи. Ослобођењем Београда и пробијањем Сремског фронта, Немачка је изгубила војно упориште у југоисточној Европи. Током битке за Београд ослобођена је целокупна територија Србије, северно од долине Западне Мораве и источно од Велике и Јужне Мораве.
 
naslovna
 
slika1
 
slika2
 
slika3
 
slika5