ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА У БАТАЈНИЦИ

03. јул 2015.

 
Градски одбор СУБНОР Београда организовао је 3. јула у Батајници централну прославу обележавања 74. годишњице Дана борца. Присутне борце, потомке, представнике борачких удружења, припаднике 204. ваздухопловне бригаде и грађане поздравио је председник градског одбора СУБНОР-а, пуковник Бора Ерцеговац.
 
„ На данашњи дан 1941. године у Београду је донета одлука о оружаном отпору против окупатора. Велика нам је част што се централна прослава ове године одржава у слободарској Батајници, јер смо желели да одамо признање НОР-у Батајница као једној од најбољих борачких организација“, истакао је Ерцеговац.
Испред општине Земун венац на споменик палим борцима у Другом светском рату положили су Драган Матијевић, члан Већа и председник месне заједнице „Батајница“ Никола Арнаут. Пуковник Бора Ерцеговац уручио је председнику МЗ „Батајница“ Николи Арнауту признање у знак захвалности за изузетно успешну сарадњу.
 
Дан борца, који је назван и „празник устанка народа Југославије“, обележава годишњицу седнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, одржане 4. јула 1941. године у Београду, на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка. Кућа у којој је одржана ова седница је касније претворена у музеј „4. јули“.
 
naslovna
 
foto2 (1)
 
foto2 (2)