ОБЕЛЕЖЕН 20. ОКТОБАР – ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА

21. октобар 2016.

 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић присуствовао је Свечаној академији поводом обележавања 72 године од ослобођења Београда у Другом светском рату, одржаној на Великој сцени Народног позоришта. У присуству представника Владе Србије, Војске Србије, Града Београда, верских заједница и дипломатског кора, изведен је драмски приказ уз пратњу оркестра и хора, који су изводили неке од најпознатијих нумера тога времена.
 
Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић је навео да је Београд симбол жеље за слободом и животом.
 
„Београд је захватило чак 115 сукоба и ратова, али га никада није било лако освојити. Као последица сваког победничког беса Београд је био редовно рушен, много пута скоро до темеља, али то наше претке није спречило да се сваки пут дижу из пепала. Слобода освојена у Другом светском рату постала је инспирација за генерације у Србији”, рекао је Стефановић.
 
Он се осврнуо и на ослобађање Београда 1944. године и нагласио да се на антифашизму заснива модерна Европа којој Србија данас тежи.
 
Председник Скупштине града Никола Никодијевић рекао је да се традиција антифашистичке борбе, слободе и људског достојанства баштини се у читавој Европи као највеће благо.
 
“У годинама слободе које су уследиле након рата, а нарочито у последње две деценије наше новије историје, промене друштвеног уређења и политичких односа, довеле су нажалост и до другачијих тумачења историје. Човечанство је доживело велике промене, али су све велике нације задржале изразито позитиван систем вредности базиран на антифашистичким начелима, на којима почива савремена цивилизација. Антифашизам се прихвата као историјска чињеница и као такав се учи у школама и преноси на нове генерације“, рекао је Никодијевић.
 
Обележавање 20. октобра представља део дуге традиције подсећања на важне датуме у историји Србије.
 
naslovna
 
akademija 1