НАЈМЛАЂИ ПОСЕТИЛИ ОПШТИНУ ЗЕМУН

09. октобар 2019.

 

 

Поводом традиционалног обележавања ”Дечије недеље” у Градској општини Земун, председник Скупштине Градске општине Земун Ненад Врањевац био је домаћин земунским предшколцима, основцима и средњошколцима, када је у организацији Удружења ”Пријатељи деце Земуна” приређена пригодна изложба.

 

Била је то прилика да малишани из вртића ”Чаролија” у дружењу са начелницом Управе Катарином Зрилић сазнају све оно што их интересује како би Земун, али пре свега, њихов вртић био чистији и лепши. У знак сећања на прву ”званичну посету” Градској општини Земун малишани су добили на дар едукативну књигу ”Пажљивкова правила у саобраћају”.

 

”Наше трајно опредељење je да вам обезбедимо да растете у безбедној средини, да имате све што вам је потребно у току вашег образовања, опремљене школе, уређена игралишта, паркове и шеталишта. Ту смо да вас саслушамо и помогнемо да остварите ваше потребе и жеље. То ће нам бити путоказ како да будемо још бољи, јер ми ћемо и надаље бити усмерени ка побољшању квалитета свих садржаја који вама требају да буду на услузи”, рекао је председник Скупштине Градске општине Земун Ненад Врањевац.

 

Деца су домаћинима предала поруке са њиховим потребама и правима и у пригодном програму који су припремили ученици из основних школа ”Бранко Радичевић”, ”Сава Јовановић Сирогојно”, ”Гаврило Принцип” и ”Вељко Рамадановић” приказала своје многоструке таленте.

Том приликом уручене су награде ученицима који су својим ликовним радовима успешно одговорили на тему овогодишње Дечије недеље ”Да право свако – дете ужива лако”, а   награђеним ученицима из Основне школе ”Мајка Југовића” уручена је награда ”Доситејево перо” за литерарне радове.

 

Свечаности су присуствовали заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић и члан Већа Градске општине Земун Предраг Јевремовић.

“Дечја недеља” је национална манифестација која се традиционално обележава у свету и код нас. Законом о друштвеној бризи о деци, уведена је 1987. године на предлог организације Пријатељи деце Србије. Уз покровитељство Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања и у сарадњи са организацијом Пријатељи деце Србије донет је Програм Дечје недеље за 2019. годину.

Ове године, Дечија недеља обележава значајан јубилеј – 30 година Kонвенције Уједињених нација (УН) о правима детета, најзначајнијег међународног документа у области људских права који се тиче детета, као и најшире прихваћеног правног инструмента за заштиту људских права.