НАГРАЂЕН ПОЉОПРИВРЕДНИК ИЗ БАТАЈНИЦЕ

19. април 2018.

Пољопривредно газдинство Николе Богуновића из Батајнице добитник је награде Града Београда за 2017. године за област пољопривреде.
 
Градска општина Земун подржава унапређење пољопривредне производње у области сточарства, на својој територији и предложила је пољопривредно газдинство Николе Богуновића за награду града Београда за 2017. годину за област пољопривреде.
 
Никола Богуновић, рођен у Батајници, власник је пољопривредног газдинства, чија је основна делатност узгој оваца и јагањаца Иле де Франс расе. Узгојем се бави од 2015. године, када је набављено првих 200 оваца, потом се стадо постепено увећавало и постојећи објекти постали су недовољни, па је саграђена нова фарма, у којој је тренутно смештено 980 оваца и 500 јагањаца, чиме је значајно унапређена пољопривредна производња. Раса је прилагођена условима околине и доброг је здравственог стања и плодности и изузетног квалитета меса.
 
Газдинство Николе Богуновића највеће је и једино које се бави узгојем оваца. Како је сточарство веома важна пољопривредна делатност и локомотива развоја пољопривреде и четврта је по значају грана сточарске производње, а последњих 25 година је у кризи, јер је данас три пута мање оваца него пре педесет година и из наведених разлога се Градска општина Земун определила да наведено газдинство предложи за награду Града Београда.