МИНИСТАР ФИНАНСИЈА СИНИША МАЛИ ПОСЕТИО ГАРДОШ

19. новембар 2019.

 

Председник Градске општине Земун Дејан Матић са сарадницима и министар финансија Синиша Мали 19. новембра обишли су степениште које се простире од Лагумске улице до гардошке терасе, а које је реконструисано на основу иницијативе грађана кроз пројекат ”Да се ради и гради по твом”. Реконструкцију степеништа финансирала је Градска општина Земун у износу од 15 милиона динара.

 

Челници општине и министарства финансија обишли су и реконструисане и рестауриране бедеме земунске тврђаве на Гардошу, и том приликом се уверили у квалитет обављеног посла. Вредност изведених радова, укључујући ту и расвету гардошке терасе и степениша које је сад на реду, износи 34 милиона динара.

 

Идејни пројекат за рестаурацију израдио је Завод за заштиту споменика културе Града Београда, и то у две фазе. Прва фаза је подразумевала обнову порушене југоисточне куле са источним зидом и припадајућом терасом бедема (цитаделом), док су у другој фази обновљене североисточна, југозападна и северозападна кула са северним, западним и јужним зидом.

 

”Част ми је што смо били у прилици да угостимо бившег градоначелника Београда и актуелног министра финансија Синишу Малог са којим смо док је водио Београд покренули многе инфраструктурне пројекте. Захвални смо му што је нашао време да обиђе један од пројеката који смо реализовали, а који смо заједно планирали. Омогућили смо грађанима да сами изаберу шта је то што желе да уредимо. Све што смо договарали и што договарамо са грађанима део је јединствене политике Владе Републике Србије, Града Београда и наше општине, јер то даје резултате на терену”, рекао је председник Матић, и том приликом позвао грађане Земуна да и надаље дају предлоге и сугестије у ком смеру желе да се Земун развија.

 

Министар финансија Синиша Мали захвалио се председнику Матићу и његовим сарадницима на свему што су урадили да Земун данас буде атрактивнији.

 

”Радује ме велики број туриста који посећује Гардош и Земун. Град Београд се за неколико година потпуно променио. Сада имамо два и по пута више туриста. Буџет  Републике Србије за наредну годину ће омогућити отварање нових радних места, нових инвестиција, асфалтираних путева, степеништа и неких нових пристана”, рекао је министар Мали.

 

Током обиласка Гардоша председник Градске општине Земун Дејан Матић је искористио прилику да упозна министра финансија Синишу Малог са инфраструктурним пројектима који се реализују и који су у плану.

 

Један од најважнијих пројеката јесте изградња пристаништа. Локација на којој се гради пристаниште за међународне путничке бродове до 120 метара дужине и 15 метара ширине је код Старе капетаније, на месту где се некада налазио пристан, где ће бити постављена два понтона, са два фиксна ослонца и 21 шипом. Изградњом седмог међународног пристаништа Србија ће знатно унапредити туристичку инфраструктуру, подићи квалитет услуга, уз поштовање еколошких стандарда. Његовом изградњом на најважнијем паневропском пловном путу Дунава – Коридору 7, биће удвостручен број места за пристајање крузера, чиме ће Београд дуплирати број туриста. Укупна вредност ове капиталне инвестиције је близу 150 милиона динара.

 

Током 2020. године радиће се и на рестаурација и реконструкција  и других девастираних степеништа на простору Гардоша. У плану је реконструкција и рестаурација степеништа Његошева улица – Гардошка улица и Гардошка улица – Стара улица, са евентуалном санацијом терена. Ово степениште заузима око 104 квадрата.  Радиће се и рестаурација степеништа од трга Бранка Радичевића ка Гробљанској улици. Имајући у виду статус културног добра израда техничке документације ће се обавити у сарадњи са надлежним Заводом за заштитом споменика културе.

 

Поменути радови су у складу са опредељењем Градске општине Земун да се најважније туристичке тачке обнове како би у најбољем светлу представиле потенцијале Земуна.