МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИЈИХ

01. октобар 2019.

Поводом Међународног дана старијих особа – 1. октобра, председник Градске општине Земун Дејан Матић земунским пензинерима честитао је овај празник који је установила Генерална скупштина Уједињених нација, 1990. године са циљем да се осигура учествовање старијих особа у друштву и обезбеде услови за испуњавање њихових потреба.

”Као резултат одговорне социјалне политике чинимо све да разноврсним садржајима обогатимо животе наших старијих суграђана. Афирмишемо програме који им омогућавају да остану витални, да се друже. На овај начин показујемо бригу и поштовање за старије генерације, за њих који су нас највише задужили. Захвални смо им што су тако достојанствено издржали терет реформи, што верују у политику коју спроводи Влада Србије, јер је то једини начин да се опорави друштво у целини”, рекао је председник Матић.

Градска општина Земун на својој територији има два дневна центра и клуба за пензионере, у Старом градском језгру и у Батајници.

Сви програми које Општина креира део су договора са старијим суграђанима и резултат тога су веома успешни излети у различите крајеве Србије. У просеку у току године близу десет хиљада пензионера посети различите културно-историјске знаменитости наше лепе земље. Они су имали прилику да обиђу Опленац, Тополу и Аранђеловац, Бању Врдник и фрушкогорске манастире, Етно село ”Моравски конаци”, манастир Копорин, као и Бечеј и дворац Фантаст на имању Дунђерских, затим Зрењанин, Каштел Ечка, Етно центар ”Лујза” и резерват ”Царска бара”.

Такође, у оквиру пројекта ГО Земун ”Моја земунска картица” нашим старијим суграђанима су на располагању и бесплатни програми, попут школе рачунара, курса енглеског језика, различитих радионица за израду рукотворина или рекреације, као и бесплатне карте за позориште и едукативне програме из различитих области.

Општина Земун афирмише програме који омогућују пензионерима да остану витални, да се друже и да учествују у свим оним активностима које воле и који им значе. Подржавајући реализацију програмских активности удружења пензионера доприносимо побољшању њиховог квалитета живота.