МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ – 1. МАРТ

01. март 2018.

 
Поводом обележавања 1. марта – Међународног дана цивилне заштите у Градској општини Земун одржана је свечана седница Општинског штаба за ванредне ситуације.
 
Циљ обележавања Међународног дана цивилне заштите је да се скрене пажња јавности на значај цивилне заштите и развијања свести о превентивним и самозаштитниим мерама и поступцима у случају елементарних непогода и техничко-технолошких несрећа. Према међународним стандардима, цивилна заштита представља организован одговор државе на опасности које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину.
 
Aна Можгон Кунески из Управе за ванредне ситуције – Београд приредила је видео презентацију и том приликом истакла важност организовања, припремања, функционисања и развоја система заштите и спасавања људи и материјалних добара од природних и других несрећа. Било је речи и о сарадњи локалне самоуправе са надлежним градским и републичким органима, као и о активностима Општинског штаба у протеклом периоду.
 
Светски дан цивилне заштите – 1. март установљен је 1990. одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите (ICDO), као сећање на дан када је 1972. године ступио на снагу Статут међународне организације за цивилну заштиту, који је регистрован при Секретаријату Уједињених нација у складу са Повељом УН.
 
На свечаној седници присуствовали су чланови Штаба из Градске општине Земун, као и из Полицијске станице Земун, Војске Србије, Ватрогасно-спасилачке јединице Земун, КБЦ ”Земун” и Црвеног крста Земун.