КРАЈИШКЕ ПЈЕСМЕ, ИГРЕ И ОБИЧАЈИ

18. јун 2018.

 

Поводом Светског дана избеглица, крајишка удружења, Координација удружења избеглих и расељених у Републици Србији у највећем избегличком насељу Бусије, које је настало пре више од двадесет година, организовали су манифестацију под називом ”Крајишке пјесме, игре и обичаји” са слоганом ”Ко ће нас уздићи, ако сами себе напустимо?”
 
Догађају су присуствовали, заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић, министар одбране Републике Србије Александар Вулин, представници удружења Крајишника и многобројни грађани.

 

 
Председник организационог одбора манифестације Милан Жунић захвалио је свим институцијама које су омогућиле да се одржи манифестација која је, каже, одраз крајишког идентитета.
 
Заменик председника ГО Земун Дамир Ковачевић рекао је да је важно да се негују традиција, обичаји и култура, додајући да су корени Крајишника веома дубоки и чврсти, што потврђује Манастир Крупа, подно Велебита, као један од три историјска српска манастира у Далмацији, поред манастира Крке и Драговића, саграђен у време краља Милутина, 1317. године.

 

 
”Пола милиона избеглих и прогнаних крајишких Срба изградили су градове и насеља у Србији и иностранству, и данас преносе генерацијама рођеним у избегличкој колони обичаје, традицију и културу својих предака, носећи завичај у срцу”, истакао је Ковачевић у свом обраћању окупљенима у Бусијама.
 
Он је потом присуствовао помену погинулим браниоцима Републике Српске Крајине и Републике Српске који је одржан у храму Светог Ћирила и Методија, као и полагању венаца на споменик подигнут испред црквеног комплекса.

 

 
Јединицу Војске Србије која је припремила и служила војнички пасуљ окупљенима у Бусијама посетио је и министар одбране Републике Србије Александар Вулин.
 
”Влада Републике Србије и председник Србије Александар Вучић, не пропуштају прилику да представнике међународне заједнице упознају са чињеницом да избегли и прогнани с муком остварују основна права, попут права на располагање својом имовином, права на радни стаж и пензије у државама из којих су јамом и камом отерани”, поручио је министар Вулин са говорнице у Бусијама.

 

 
Манифестација је одржана 16. и 17. јуна, целодневним програмима, од научне трибине
на тему ”Последице пакла Милосрдног анђела” до културно-забавног програма у коме су учествовала културно –уметничка друштва и изворне групе. У најатрактивнијој дисциплини Крајишких игара, у такмичењу косаца, и ове године најуспешнији је био Недељко Керлез.