КОНЦЕРТ КУД ”БАТАЈНИЦА” У ОШ ”БРАНКО РАДИЧЕВИЋ”

16. октобар 2017.

 
Културно-уметничко друштво ”Батајница” одазвало се 14. октобра апелима републичких министарстава културе и екологије да аматерска друштва у својим срединама симултано изведу једночасовне програме како би указали на потребу да их друштвена заједница и локалне самоуправе подрже у даљем раду и развоју.
 
На концерту који је одржан у дворишту ОШ ”Бранко Радичевић” у Батајници изведене су игре из гњиланског краја, као и влашке и шопске игре.
 
”Опште је познато да је аматеризам одскочна даска и расадник будућих професионалаца, да је често у срединама у којима дела готово једини начин за ширење културе, као и да је најчешће рад аматерских друштава и удружења препуштен ентузијастима. Надамо се да ће аматери на овај начин, како су препоручили министри културе и екологије, привући пажњу друштвене заједнице и локалне самоуправе и завредети толико да не буду третирани као комерцијални закупци простора у којима раде, већ као значајан друштвени фактор, фактор развоја и напретка”, рекао је, најављујући наступе ансамбала и оркестра КУД ”Батајница”, његов руководилац и кореограф Мирко Мутапчић.
 
Пуну подршку аматеризму пружила је директорка школе ”Бранко Радичевић” Љиљана Мијић, истичући да је КУД ”Батајница” на понос своме насељу и да су у њему многи млади Батајничани нашли своје место где ће креативно проводити слободно време.
 
На крају концерта у коло су се са члановима КУД –а ухватили и посетиоци. Подсетимо да је апелу министара претходила чињеница да је више десетина аматерских друштава због лоше материјалне ситуације престало са радом. Представници надлежних министарстава истакли су у апелу да локалне самоуправе треба да агилније подрже рад и стваралаштво аматера.