KOMEMORACIJA ZEMUNSKIM JEVREJIMA

30. jul 2018.

U znak sećanja na stradale sugrađane Jevreje koji su 27. jula 1942. godine stočnim vagonima deportovani u logore Jasenovac i Stara Gradiška, položeni su venci na memorijalni spomenik – Žrtvama fašizma 1941-1945. na Jevrejskom groblju u Zemunu.

 

Komemoraciji su prisustvovali članovi Jevrejske opštine Zemun, Jevrejske opštine Beograd i predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije.

 

Damir Kovačević, zamenik predsednika Gradske opština Zemun položio je venac i odao poštu žrtvama fašističkog terora, rekavši da je obaveza svih nas da čuvamo sećanje i da nikada ne zaboravimo stradanja i strahote Drugog svetskog rata, kako se ništa slično ne bi čovečanstu ponovilo i kako bismo zajedno gradili bolju budućnost.

 

“Srpsko – jevrejsko prijateljstvo i veze među našim narodima su neraskidive, nažalost i zbog činjenice da se temelje na zajedničkim zgarištima, stratištima i strašnim sudbinama”, rekao je Kovačević.

 

Na komemoraciji su pročitana imena članova 231 domaćinstva Jevreja iz Zemuna i okoline.

 

Odvođenje u logore i ubijanje Jevreja bilo je posledica okolnosti nastalih razbijanjem jugoslovenske države i stvaranjem nemačkog okupacionog sistema u Srbiji, što je podrazumevalo organizaciju represivnog aparata, uvođenje antisemitskih propisa i registraciju Jevreja. Samo je manji deo pripadnika jevrejske zajednice u Srbiji uspeo da preživi, skrivajući se uz pomoć svojih srpskih sugrađana, bežeći na italijansku okupacionu zonu ili se priključujući partizanskim jedinicama.