КОМЕМОРАЦИЈА ЗЕМУНСКИМ ЈЕВРЕЈИМА

30. јул 2018.

У знак сећања на страдале суграђане Јевреје који су 27. јула 1942. године сточним вагонима депортовани у логоре Јасеновац и Стара Градишка, положени су венци на меморијални споменик – Жртвама фашизма 1941-1945. на Јеврејском гробљу у Земуну.

 

Комеморацији су присуствовали чланови Јеврејске општине Земун, Jеврејске општине Београд и представници Савеза јеврејских општина Србије.

 

Дамир Ковачевић, заменик председника Градске општина Земун положио је венац и одао пошту жртвама фашистичког терора, рекавши да је обавеза свих нас да чувамо сећање и да никада не заборавимо страдања и страхоте Другог светског рата, како се ништа слично не би човечансту поновило и како бисмо заједно градили бољу будућност.

 

“Српско – јеврејско пријатељство и везе међу нашим народима су нераскидиве, нажалост и због чињенице да се темеље на заједничким згариштима, стратиштима и страшним судбинама”, рекао је Ковачевић.

 

На комеморацији су прочитана имена чланова 231 домаћинства Јевреја из Земуна и околине.

 

Одвођење у логоре и убијање Јевреја било је последица околности насталих разбијањем југословенске државе и стварањем немачког окупационог система у Србији, што је подразумевало организацију репресивног апарата, увођење антисемитских прописа и регистрацију Јевреја. Само је мањи део припадника јеврејске заједнице у Србији успео да преживи, скривајући се уз помоћ својих српских суграђана, бежећи на италијанску окупациону зону или се прикључујући партизанским јединицама.