КАМПАЊА БЕЗБЕДНОСТ ГОДИ – НАМА

01. април 2015.

Градска општина Земун је у среду, 1. априла 2015. године организовала предавање за старије суграђане, а у оквиру кампање ”Безбедност годи-нама”, која се спроводи на територији општине Земун. Програм реализује Савет за безбедност саобраћаја на путевима ГО Земун, волонтери – наставници и ученици Саобраћајно – техничке школе из Земуна, Агенција за безбедност саобраћаја и НВО ”Центар за унапређење друштва”.

Циљ кампање је усвајање саобраћајне културе под којом подразумевамо понашање свих учесника у саобраћају, поштовање правила и норми савременог живота у срединама где се одвија саобраћај. Саобраћајна култура се може посматрати као део опште човекове културе која се изграђује током живота. Према условима урбаног живљења у саобраћај је укључена целокупна популација одређеног подручја, било као пешаци, бициклисти или возачи.

”Висок степен саобраћајне културе подразумева низак степен саобраћајних незгода. Некултура, па тако и она саобраћајна је лична ствар појединца, али су последице опште, нарочито онда када страдају недужни. Приоритет Савета за безбедност саобраћаја ГО Земун је да се едукацијом покрију све старосне групације сатновништва Земуна”, истакао је председник Скупштине ГО Земун и председник Савета за безбедност саобраћаја ГО Земун Ненад Врањевац.

Професорка Саобраћајно – техничке школе и ауторка кампање ”Безбедност годи-нама” Биљана Кордић земунским пензионерима скренула је пажњу на грешке у саобраћају коју могу бити кобне, попут ”претрчавања” улице, што у одређеним годинама и није баш упутно, или када искуство у вожњи не прате рефлекси. Закон је предвидео да се после 65 године живота возачка дозвола обнавља уз лекарске прегледе и процену способности возача.

Душко Пешић испред Агенције за безбедност саобраћаја истако је активну улогу локалних самоуправа у повећању степена безбедности учесника у саобраћају.

Кампања ”Безбедност годи-нама” подрезумава едукацију, перформанс ученика Собраћајно-техничке школе, и радионицу коју води педагошкиња Татјана Матијаш.

Председница Центра за унапређење друштва Душица Јелач рекла је да из Земуна креће кампања, која има потенцијал да допре до оних којима је намењена, а то су наши родитељи, баке и деке.

У сарадњи са удружењима пензионера са територије општине Земун у наредном периоду биће организована серија предавања на тему безбедности саобраћаја.

Статистички подаци указују да од укупног броја саобраћајних незгода са настрадалим лицима 22 одсто незгода је са пешацима старијим од 65 година, док смртност старијих пешака у односу на укупан број погинулих пешака у Београду износи 49 одсто.

 

naslovna bez godinama

 

foto 1 bezb godinama

 

foto 2 bez godinama

 

foto 3 bez godinama

 

foto 4 bez godinama

 

foto 5 bez godinama