КАКО СЕ ПРАВИЛНО ЗАШТИТИТИ ОД СИДЕ?

01. децембар 2017.

 
Поводом Светског дана борбе против сиде – 1. децембра, у свечаној сали Градске општине Земун, специјалиста гинекологије и акушерства у Дому здравља Земун др Марко Берак одржао је предавање земунским средњошколцима на тему правилне заштите од ХИВ инфекције.
 
Председник Савета за здравство, социјалну и дечију заштиту Градске општине Земун примаријус др Драгица Марковић Трнавац поздравила је присутне, а затим је секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић истакао да Градска општина Земун у континуитету кроз различите трибине и предавања организује наменска предавања из области заштите здравља.
 
”С обзиром на то да се болест не преноси руковањем, боравком у истој просторији са оболелим, па чак ни пољупцем, наше друштво мора активно да ради на превазилажењу свих облика дискриминације и стигматизације оболелих од сиде. И ово предавање ће постати саставни део знања младих, а на њима је да га преносе другима”, каже Јанковић.
 
Др Марко Берак је на занимљив начин средњошколцима предочио који су симптоми инфекције вируса ХИВ-а, какав је ток болести и како се лечи сида.
 
Подаци Института за јавно здравље ”Др Милан Јовановић Батут” показују да је до данас оболело око 2700 особа од сиде.