ЈУБИЛЕЈ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ

18. октобар 2018.

Поводом 160 година постојања Земунска гимназија је 17. октобра у Опери и театру ”Мадленианум” приредила свечану академију.

 

Прослава јубилеја почела је 15. октобра посетом председника Републике Србије Александра Вучића, матуранта гимназије, који је том приликом Земунској гимназији поклонио 250 наслова и најавио комплетну реконструкцију једне од најзначајнијих образовних институција Србије.

 

Поводом јубилеја приређена је и књига ”Незаборав незаборављених” која сведочи о континуитету и квалитету гимназије, о значајним личностима, и о томе да је ова образовна институција била и остала носилац матичног и културног идентитета Земуна.

 

Директор Земунске гимназије Милош Бјелановић, иначе некадашњи ђак гимназије, на сцени ”Мадленианума” рекао је да данашњи колектив баштини 160 година традиције уткане у 40 хиљада ђака и велики број еминентних професора, стварајући залог за будућих 160 година, како би и даље из овог здања које доминира Градским парком излазили будући светски научници, политичари, уметници, спортисти…

 

Да Земунска гимназија, поред обиља знања које пружа својим ђацима, даје и посебан темељ личности посведочила је академик професор др Гордана Вуњак Новаковић, српско-амерички биоинжењер, редовни професор Универзитета Колумбија у Њујорку и прва Српкиња чланица Националне академије у Америци, рекавши да је Земунска гимназија њена друга кућа којој се увек враћа.

 

Свечани програм који су приредили ученици и професори још једном је потврдио колико је Земунска гимназија ”своја”, јер сви они који су сели у клупе заувек су остали део Ње.

 

Овој изузетној свечаности присуствовали су представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Града Београда, Градске општине Земун, директори и професори братских гимназија из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске, Словеније и Румуније и бивши ученици и професори.

 

Рескриптом Војне команде од 23. септембра 1858. отворена је дворазредна Реална школа у Земуну (званично Нижа реална школа), а дана 31. октобра 1858. године, актом бр. 15 равнатељство те школе известило је градски Магистрат да је први разред отворен, и да је 15. октобра почела обука, а да се у том једном разреду настава обавља у 33 часа недељно и да је уписан 21 ученик. 

 

Данас је Земунска гимназија највећа гимназија у Србији и има 45 одељења, са укупно 1260 ученика, који похађају четири смера – природно-математички, друштвено-језички, смер за надарене за физику и смер за надарене за рачунарство и информатику.