ЈУБИЛЕЈ ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА БОГОЈАВЉЕЊА У ЗЕМУНУ

02. март 2020.

 

Поводом јубилеја, петнаест година на челу Организационог одбора светковања Богојављења у Земуну, заменику председника Градске општине Земун Дамиру Ковачевићу,  1. марта у Николајевској цркви уручен је Богојављенски крст.

 

Знамење је Ковачевићу уручио старешина СВЕБОР Савеза Београда Цвјетко Стевановић,  као чин захвалности Храма Светог оца Николаја и Витешког друштва СВЕБОР који су заједно са Градском општином Земун суорганизатори светковања Богојављења и пливања за Часни крст.

 

”Почаствован сам и захваљујем се на указаној ми пажњи, трудићу се да на сваки начин и даље учествујем у организацији Богојављења у Земуну, које је прерасло у централну манифестацију. Поносан сам на чињеницу да је Земун препознат као обновитељ и чувар традиције”, рекао је Дамир Ковачевић.

Историја Земуна нам говори да се Богојављенска литија одржавала током осамнаестог, деветнаестог и двадесетог века све до Другог светског рата. После рата одржана је 1945. и 1946. године и након тога настаје прекид све до 1998. године када се на Богојављење организује вађење Часног Крста из Дунава и освећење Дунава.

 

Организатор и покровитељ светковања Богојављења – крштењa Господа Исуса Христа је Градска општина Земун, а суорганизатори су Храм Светог Оца Николаја Мирликијског из Земуна и СВЕБОР савез  Београда.

 

Овај својеврстан догађај у Земуну, стекао је велику популарност и заокупља значајну медијску пажњу, будући да у њему учествују високи црквени великодостојници, угледне личности из света политике, културе, уметности, спорта и забаве.