ЈОВАНА ЛЕПОСАВИЋ ПОБЕДНИЦА БОГОЈАВЉЕНСКОГ ПЛИВАЊА

19. јануар 2019.

У организацији Градске општине Земун, Српске православне црквене општине Земун и СВЕБОР Савеза Београда, на Богојављење, по 22. пут у Земуну, 19. јануара, организована је трка у пливању за Носиоца Богојављенског Крста 2019.

 

Овога пута, 244 учесника пливало је уз подршку око петнаест хиљада Земунаца и посетилаца Земуна. Трка је била посвећена великом јубилеју – осам векова аутокефалије Српске православне цркве и вековном пријатељству руског и српског народа које је управо у Светој православној вери нашло извориште свог братства.

 

По први пут на земунском пливању за титулу Носиоца Богојављенског крста победница је девојка – Јована Лепосавић осамнаестогодишња ученица Спортске гимназије из Београда, која је одликована статуом Богојављенског победника, витешким плаштом и медаљом СВЕБОР Савеза Београд. 

 

Победница Јована Лепосавић се захвалила организаторима Богојављенског светковања и храбрим витезима пливачима за Богојављески крст који је посветила својим друговима оболелим од рака, као и онима који су преминули.

 

У трци ”Богојављење 2019 у Земуну” учествовало је и седам жена, као и пливачи из свих крајева Србије, Републике Српске и дијаспоре, и како је рекао стрешина СВЕБОР Савеза Београда Цвјетко Стевановић још једном је показано витештво и саоборност, и истина да су победници сви они који пливају за Крст часни и слободу златну.

 

Архијерејску литургију у цркви светог оца Николаја служио је Његова светост патријарх српски Г.Г. Иринеј, где је беседио о значају празника и о дану када је Бог објавио Господа Исуса Христа као Спаситеља. Уследио је чин освећења воде, а затим је Патријарх улицама Земуна предводио литију у којој су, поред многобројног верног народа, били градоначелник Београда професор др Зоран Радојичић, председник Градске општине Земун Дејан Матић и заменик председника Градске општине Земун и председник организационог одбора прославе Богојављења у Земуну Дамир Ковачевић са сарадницима, припадници Команде РВ и ПВО, жандармерије, полиције, ватрогасно-спасилачке бригаде, СВЕБОР Савеза Београда и ученици земунских школа.

 

Организациони Одбор светковања Богојављења је ове године доделио Богојављенски Крст председнику Руске Федерације Владимиру Владимировичу Путину и Амбасади Руске Федерације у Републици Србији. Такође, пред почетак трке за изузетан допринос у промоцији хришћанског подвига и витештва који се изображава у Богојављенском пливању Његова светост патријарх српски Г.Г. Иринеј уручио је Богојављенски крст градоначелнику Београда Зорану Радојичићу и представнику Радио Телевизије Републике Српске.

 

”Велика ми је част да сам са вама данас на овај велики празник. Вера, љубав и нада су нешто што нас већ два миленијума подсећа да сваки дан можемо поново да почнемо, да се поново родимо, да кренемо испочетка и да са новом надом и љубављу кренемо у нове победе. Овај дан нас симболички подсећа на то да физичке слабости можемо да превазиђемо ако имамо љубави”, рекао је Радојичић и пожелео свим Земунцима и гађанима Београда срећан празник.

 

У име домаћина присутне грађане је поздравио заменик председника општине Земун и председник Организационог одбора прославе Богојављења у Земуну Дамир Ковачевић, који је са поносом истакао да је Земун обновитељ и чувар традиције Богојављенске трке, као и да у духу саборности будемо сложни у грађењу бољег живота за све грађане Земуна, Београда и Србије.

 

Прослави Богојављења у Земуну присуствовали су представници републичких органа, Управе Града Београд, привредни и културни посленици.