ЈОШ ЈЕДНА УСПЕШНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ У ОПШТИНИ ЗЕМУН

18. децембар 2019.

 

Акцији добровољног давања крви коју су 18. децембра у фоајеу општинског здања традиционално организовали Градска општина Земун, Служба за трансфузиологију  КБЦ ”Земун”, одaзвао се велики број добровољних давалаца.

 

Крв су дали општински функционери, запослени, као и грађани који су се одазвали апелу.

 

”Градска општина Земун је укључена у све акције које организују Служба за трансфузиологију крви ”КБЦ Земун” и Црвени крст Земуна. Сваке године организујемо пет акција, а када је потребно спремни смо да организујемо и ванредну акцију за добровољно давалаштво крви. Ова децембарска акција има посебну важност, будући да због празника, повећаног ризика на путевима и временских услова, има више потребе за залихама крви”, рекао је члан Већа Градске општине Земун Владимир Костић, који се захвалио свим добровољним даваоцима и, посебно, онима који су ове године први пут дали крв, и позвао грађане да наставе са овом праксом како би Земун остао једна од најхуманијих средина у Србији.

Свака здрава пунолетна особа старости до 65 година може бити добровољни давалац, жене на четири, a мушкарци на три месеца.

Специјалисти саветују да је давање крви здравствена добробит по даваоца, ћелије крви се регенеришу и поспешује се производња црвених крвних зрнаца, најважнији је ипак осећај да некоме помажете да оздрави или можда спашавате живот.