ЈОШ 100 АУТО СЕДИШТА ЗА МАЛЕ ЗЕМУНЦЕ

27. децембар 2019.

 

У организацији Градске општине Земун, 26. децембра одржана је трибина ”Промоција употребе заштитних система у циљу превентиве у саобраћају”. Том приликом, председник Скупштине Градске општине Земун и председник општинског Савета за безбедност саобраћаја на путевима Ненад Врањевац и секретар Скупштине Градске општине Земун и члан општинског Савета за безбедност саобраћаја на путевима Марко Јанковић, поделили су сто ауто седишта породиљама са територије ГО Земун, што чини укупно 400 колико је Савет обезбедио у овој години.

 

”Све наше активности било да говоримо о едукацији деце, родитеља или старијих су усмерене на достизање циљева Стратегије Републике Србије о безбедности саобраћаја, а то је да до 2020. године ниједно дете не страда у саобраћају, да се број погинулих и повређених смањи за 50 одсто. Препознали смо колико је сврсисходно да се родитељима помогне едукацијом и поделом седишта. На тај начин, заједничким напорима са Агенцијом за безбедност саобраћаја утичемо на то да се проценат правилне употребе дечијих ауто седишта подигне на максималан ниво. Статистика је показала да, још увек, велики проценат родитеља неадекватно превози децу. Због тога смо одлучили да у наредној години идемо и корак даље, повећаћемо број ауто седишта за поделу, такође обезбедићемо десет до двадесет седишта за такси возила која ће бити доступна родитељима на територији Земуна”, рекао је Врањевац и том приликом уручио два ауто седишта Предшколској установи ”Др Сима Милошевић” како би службени аутомобили били опремљени за безбедан превоз деце у случају нужде, док ће возачи проћи посебну обуку за правилну употребу заштитних система.

 

”Циљ је да просек употребе седишта који на нивоу Републике износи 60 одсто подизањем нивоа саобраћајне културе у Земуну буде апсолутних 100 одсто и да тако постанемо прва Општина која је испунила стандард, што је гарант веће сигурности на путевима”, додао је Врањевац.

 

Теоријску обуку о употреби ауто-седишта и важности превожења деце у њима одржао је Бранко Стаматовић из Агенције за безбедност саобраћаја, док је практични приказ правилног постављања ауто-седишта у возило и начине везивања појасева ауто-седишта одржала активисткиња Удружења ”Родитељ” Јелена Билић.

Подели ауто-седишта присуствовао је и заменик начелника Управе ГО Земун Александар Грдинић.

Активности Савета за безбедност саобраћаја на путевима Градске општине Земун одличан су пример како локална заједница може да утиче на глобалну агенду саобраћајне безбедности.