ИЗЛОЖБОМ ”ЗЕМУН КРОЗ ПРОСТОР И ВРЕМЕ” ПОЧЕЛИ ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У ЗЕМУНУ

11. септембар 2019.

 

Градска општина Земун је и ове године део велике европске породице реализујући ”Дане европске баштине”.  

 

Манифестација је почела 10. септембра, изложбом фотографија  ”Земун кроз простор и време”, коју је Туристичко друштво Земун представило публици у простору Канцеларије за младе Градске општине Земун.

 

Изложбу су приредили Љиљана Аћимовић, виши кустос Музеја града Београда и коаутор Давор Ранчић.

 

Мирјана Николић у име организатора Туристичког друштва Земун поздравила је многобројну публику и позвала их да у маниру доброг духа дружења који су Земунци неговали са краја 19. века, што сведоче плакати и постери изложени на изложби, наставе да негују културно-забавни програм, нагласивши да нам тадашњи програми могу бити надахнуће и покретач.

 

Ауторка изложбе ”Земун кроз време и простор” Љиљана Аћимовић је представљајући публици експонате, рекла да ова изложба која отвара Дане европске баштине у потпуности одговара на овогодишњу тему манифестације ”Уметност и забава – Наслеђе у фокусу”, будући да презентује традицију културе, забаве и дружења Земунаца.

 

”То је прича о заједничком животу, који почиње да се развија осамдесетих година 19. века са певачким друштвима и позоришним дружинама, циркуским представама и кермесима, типичним за Земун, који су се одржавали у Градском парку у оквиру музичког павиљона. Организатори тих посебних забава била су различита добротворна друштва, тако да је забава увек имала хуманитарну и културно-просветну мисију”, истакла је Љиљана Аћимовић.

 

Плакати под насловима ”Фотографска изложба аматера” из 1931. године, ”Главне коњичке утакмице” из 1946, или за представе ”Пепељуга”, ”Отелов Успех” и ”Домаћи учитељ” из 1929. и 1936, те позив Трговачке омладине 1940, под насловом ”Свира одлична алонска џез музика” илуструју нам друштвени живот Земуна, који је нарочито између два рата био место у које су на забаву долазили многобројни Београђани.

 

Земун је био и центар спортских догађаја од фудбала до регата на Дунаву, или забава на Лиду које илуструје простор под називом ”Скулптуре од песка на Лиду”.

 

Изложба је алманах Земуна, од краја 19. века до данас, и важан документ континуитета друштвеног живота.

 

Дани европске баштине у Земуну 2019. нуде разноврстан и садржајан програм у двадесет различитих форми и на различитим локацијама све до до 15. октобра 2019. године.

 

Многобројни програми које ће посетиоци имати прилике да погледају и да учествују у њима позива их да у себи пробуде ствараоце, заштитнике наслеђа и познаваоце уметности.

 

Дани европске баштине обележавају се од 2002. године као део манифестације Савета Европе у којима учествује око 50 европских држава.

 

Циљ програма је да се широкој јавности у европским државама приближи и учини доступним културно наслеђе и да се том приликом истакне јединство разноликости заједничког европског наслеђа, као једног од најкарактеристичнијих чинилаца европског идентитета.

 

 

ПРОГРАМ ДЕБ