ИЗЛОЖБА КУЛТУРНИ И ЗАБАВНИ ЖИВОТ ЗЕМУНА ИЗМЕЂУ ДВА СВЕТСКА РАТА

21. децембар 2018.

У галеријском простору Канцеларије за младе ГО Земун, Косовска 9, биће отворена изложба ”Културни и забавни живот Земуна између два светска рата”.

 

Изложба је приређена поводом 100 година од ослобођења Земуна у Првом светском рату и биће доступна публици од 24. децембра 2018. до 30. јануара 2019. године, понедељак – петак од 9 до 15.30 часова.

 

Аутор изложбе, која открива богат и занимљив живот Земунаца у једном бурном периоду пуном сећања на ужасе Првог светског рата је Љиљана Аћимовић, виши кустос Музеја града Београда.

 

Док се свет приближавао новом рату, Земунци су настојали да живот испуне културним дешавањима, забавама и спортско-рекреативним активностима.

 

Као што су појединци обележавали њима битне догађаје, тако је и држава прослављала државне празнике (Дан уједињења, рођендане чланова краљевске породице), верске заједнице обележавале су верске празнике, а предузећа и удружења своје славе.

 

Друштва су организовала и културне програме, то јест концерте и позоришне представе на којима су чланови истих или других земунских друштава били извођачи.

 

Честа су била и гостовања позоришта из Београда, Новог Сада и Ниша, али и уметника и предавача из ових и других  градова. У то време, Земун је имао три биоскопа који су приказивали најпопуларније филмове.

 

Уз масовне спортске организације, као што су соколи и скаути, у Земуну је основано више спортских клубова и секција који су неговали фудбал, хазену, веслање, мачевање, бокс, јахање, клизање и друге спортске активности.