ИЗЛЕТ ЗА ЗЕМУНСКЕ ПЕНЗИОНЕРЕ

02. април 2018.

 
Градска општина Земун наставила је програм организовања бесплатних једнодневних излета за пензионере. Пензионерима је друштво у обиласку Аранђеловца, Тополе и Опленца 30. априла, правио Владимир Костић члан већа ГО Земун.
 
Пензионери су имали прилику да посете Карађорђев град, виде остатаке утврђења из Првог светког рата, посете музеј посвећен устанку и његовим учесницима. Кустоскиња музеја је посетиоце провела кроз етно збирку српског покућства и показала српску кућу из 18. века. Дат је хронолошки
приказ развоја Првог српског устанка, од година које су претходиле устанку, где је снажно илустрован терор коме је српски живаљ био изложен, почетак Буне против Дахија и прерастање у оружани сукоб против Порте. У музеју се могу видети мапе кретања устаника током ослобађања градова, скица утврђеног одбрамбеног града, званична устаничка застава, портрети вожда Карађорђа и супруге Јелене, документи везани за пропаст устанка. Посебно место заузима слика Миће Поповића са приказом убиства Карађорђа. У холу музеја је топ – абердар – Карађорђев топ гласник који се чуо на удаљености од “30 сати хода”, чак до Авале. Ручка Карађорђевог топа претопљена је у основ круне краља Петра Првог.
 
Одмах до музеја је стара црква, Карађорђева задужбина и у њој прелепо изрезбарен иконостас.
 
Пензионери су посетили цркву Светог Ђорђа, маузолеј породице Карађорђевић на Опленцу. Црква на врху брда, окружена шумом и виноградима, сама по себи је ремек дело византијске уметности. Обложена је белим венчачким мермером, а унутрашњост је прекривена копијама најлепших фресака српских манастира, урађених у техници мозаика у 15 хиљада нијанси. У цркви је и крипта са земним остацима 25 чланова породице Карађорђевић.
 
У повратку су пензионери имали могућност да захвате лековиту воду у парку Буковичке бање и обиђу прекрасни парк са поставком мермерних скулптура.