ИЗБЕГЛИЦАМА ПОДЕЉЕН ГРАЂЕВИНСКИ МАТЕРИЈАЛ

10. фебруар 2020.

 

Представници повереништва за збрињавање избеглих, прогнаних и расељених лица, обишли су 7. фебруара Жељка Поповића, прогнаног са породицом из Книна 1995. године и Наку Шево, избеглу са породицом из Бенковца, који су захваљујући учешћу у Регионалном стамбеном програму Републике Србије недавно добили грађевински материјал да заврше градњу својих нових кућа у Земун Пољу и Алтини.

 

Програм помоћи реализован је у оквиру процеса регионалне сарадње у проналажењу трајних решења за проблеме избеглих лица које спроводе Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, ЈУП Истраживање и развој д.о.о. и Градска општина Земун.

 

На тај начин је у оквиру ”потпројекта 2” трајно збринуто 11 корисника којима је био потребан грађевински материјал да доврше своје стамбене објекте. С обзиром на то да су потребе на терену превазилазиле оквире предвиђене помоћи, у оквиру ”потпројекта 7” пронађена су средства од 40.836 евра у динарској противвредности, чиме је збринуто и додатних пет корисника који завршавају своје домове на територији Градске општине Земун. Њима је грађевински материјал испоручен током јануара 2020. године и сада су у фази изградње.

 

”Захваљујући преданом раду и објективном приступу током поделе грађевинског материјала сада ће своје снове о топлом дому остварити један број избеглих лица који је учествовао у овом пројекту. Наш основни задатак је да континуирано пружамо подршку породицама избеглих и интерно расељених лица како би се што боље интегрисали у друштво. И овога пута, показали смо спремност да пружимо помоћ и у сарадњи са државним органима и међународним донаторима учествујемо у пројектима чији резултати су транспарентни”, рекао је заменик председника Градске општине Земун и председник Савета за миграције Дамир Ковачевић.

 

Регионални програм стамбеног збрињавања (РСП) је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за око 27 хиљада најугроженијих избегличких породица, односно за око 74 хиљаде људи у региону. Од тог броја 16.780 породица је у Србији, тачније око 45 хиљада људи.

 

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС и УНХЦР, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске. За реализацију пројекта у Земуну издвојено је 81 хиљада евра у динарској противвредности.