ИНКЛУЗИЈА РОМА У ЗЕМУНУ

04. октобар 2019.

 

Свечаном церемонијом доделе уговора о гранту у  Клубу посланика у Београду, 4. октобра, почела је реализација 36 пројеката у оквиру грант шеме Програма ”Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома”.  У име Градске општине Земун уговор је примио председник Дејан Матић.

За активно запошљавање ромског становништва у Србији Европска унија је, у оквиру програма који спроводи СКГО, издвојила 1,4 милиона евра од чега је за Градску општину Земун опредељено 51426 евра за пројекат под називом ”Оснаживање ромских породица у Земуну у сврху повећања запослености”.

Представницима локалних самоуправа обратили су се државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов, шеф сектора за сарадњу Делегације Европске уније у Републици Србије Ингве Енгстром, председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић и генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић. Том приликом је истакнуто да је потребно да се повећају напори на побољшању интеграције Рома како би локалне самоуправе стале на пут предрасудама, сегрегацији и дискриминацији којима су Роми и данас изложени.

Циљ пројекта је да омогући јачање положаја ромске популације у локалним заједницама, кроз имплементацију приоритетних националних и локалних стратешких мера које се односе на Роме.