ГРОБОВИ ЗНАЧАЈНИХ ЉУДИ И УМЕТНИЧКИ НАДГРОБНИЦИ

30. септембар 2016.

 
Шести програм по реду који је општина Земун припремила у оквиру манифестације ”Дани европске баштине” изазвао је велико интересовање, тако да је Земунско гробље у двосатној шетњи обишло стотинак грађана. Инспиративно и бритко приповедање професора Миодрага Дабижића на тему ”Гробови значајних људи и уметнички надгробници”, одушевило је публику различите генерације, која је учествовала у причама о заборављеним личностима Земуна, меморијалним успоменама породица протканим историјским околностима и анегдотама.
 
Тачка са које се кренуло је Црква Светог Димитрија из 1876. године, и застајало се поред Гробнице жртава фашистичког терора, споменика теолога Радована Биговића, маузолеја породице Спирта, гробнице породице Карамата, гробнице породице градоначелника Земуна Стевана и Петра Марковића, гробова руских емиграната, Цинцара и Грка до Споменика палим борцима за уједињење 1914-1918, све у склопу Православног гробља.
 
Прича о историји Земуна настављена је на Католичком гробљу код Капеле која се помиње 1740. године у време заснивања Земунског гробља. Професор Дабижић је поред историјских факата, говорио и о уметничкој вредности многих надгробника, попут спомен плоче жупника Мата Штраца, гробова фрањеваца, гробница сестара милосрдница, гробова породица Абафи, Мозер, Јенч, Краус, до Споменика палим ратницима 1914-1918.
 
Историја живота Земуна, записана је и на споменицима на Јеврејском гробљу, од два гроба потомака Теодора Херцла, оснивача модерног ционизма, преко споменика индустријалаца Полгара и Биндера, до Споменика жртвама фашизма.
 
На Земунском гробљу гробљу могу се видети дела познатих ликовних уметника, попут Павла Симића, Рудолфа Валдеца, Градимира Алексића, затим градитеља Светозара Ивачковића, Ђорђа Шујице, као и дела даровитих каменорезаца и мајстора ковача.
 
Марко Јанковић, секретар Скупштине општине Земун се захвалио професору Миодрагу Дабижићу на изузетном предавању, које је оставило утисак на многобројне грађане и подстакло све нас да научимо више о граду у коме живимо и земунским великанима чија смо имена прочитали на споменицима.
 
naslovna zemunsko groblje
 
foto 1 zemunsko groblje
 
foto 2 zemunsko groblje
 
foto 3 groblje
 
foto 4 groblje
 
foto 5 zemunsko groblje