ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА И ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ЗЕМУН ОБИШЛИ РАДОВЕ НА РЕСТАУРАЦИЈИ БЕДЕМА ГАРДОШКЕ ТВРЂАВЕ

15. август 2019.

 

Градоначелник Београда професор др Зоран Радојичић и председник Градске општине Земун Дејан Матић са сарадницима – начелницом Управе градске општине Земун Катарином Зрилић, чланом Већа Драганом Матијевићем и секретаром Скупштине градске општине Земун Марком Јанковићем, 15. августа, обишли су радове на реконструкцији и рестаурацији средњевековних бедема земунске тврђаве на Гардошу.

 

У разговору са радницима градски и општински челници су се уверили да радови теку по плану на велико задовољство грађана, али и туриста из иностранства који свакодневно обилазе ову локацију.

 

”Велико задовољство и част ми је да угостим градоначелника Београда и да га упознам са плановима и до сада реализованим радовима. Истовремено, драго ми је када сретнем туристе који посећују овај туристички драгуљ. Њихово задовољство да бораве у Земуну је нама показатељ да смо на добром путу развоја Земуна. Све оно што смо дефинисали да су нам приоритети, многобројни пројекти које смо припремали и најављивали да ће Градска општина Земун постати једно велико градилиште, сада се спроводи у дело. Непосредно са овог места гледајући ка Дунаву можемо да видимо да се успешно одвијају радови на изградњи пристана за међународне бродове. То је још једна од туристичких тачака по којој ће Земун, али и Београд постати препознатљиви. Трудићемо се да створимо услове да наш град постане још привлачнији туристима. Ово је резултат јединствене политике Владе Србије, Града Београда и градских општина”, рекао је председник Матић.

 

Градоначелник Београда професор др Зоран Радојичић није крио задовољство што страни туристи из Кине, са којима је током посете разговарао, имају само речи хвале, како за туристичку и угоститељску понуду, тако и за лепоте локалитета које су посетили у Земуну.

 

”Уверио сам се да радови на Гардошу иду по плану Завода за заштиту споменика културе Града Београда и да се добро одвијају. Претходних дана било је веома топло за рад на градилишту, али очигледно је да су посвећени послу. Ово је битан пројекат за привреду и туризам, посебно за квалитет живота грађана Земуна и Београда”, рекао је градоначелник Радојичић, уз напомену да се у Земуну сређује 70 фасада, што ће допринети да Земун као део Београда буде знатно лепши.

 

Вредност радова реконструкције и рестаурације гардошке тврђаве износи 34 милиoнa динaрa. У ту сврху Министарство правде је из опортунитета обезбедило више од 12 милиона динара. Такође, Министарство трговине, туризма и телекомуникација обезбедило је више од 12 милиона динара, а Град Београд више од девет милиона динара.

 

Идејни пројекат за рестаурацију израдио је Завод за заштиту споменика културе Града Београда, и то у две фазе. Прва фаза подразумева обнову порушене југоисточне куле са источним зидом и припадајућом терасом бедема (цитаделом), док друга фаза подразумева обнову североисточне, југозападне и северозападне куле са северним, западним и јужним зидом. Реконструкцију степеништа које воде ка Гардошу финансира Градска општина Земун у износу око 15 милиона динара, а на основу иницијативе грађана кроз пројекат ”Да се ради и гради по твом”.

 

На крају посете Гардошу градоначелник Београда професор др Зоран Радојичић и председник Градске општине Земун Дејан Матић обишли су Уметнички атеље и галерију Чубрило, која се налази у приземљу Миленијумског споменика и пре званичног отварања погледали изложбу фотографија ”Вива натура”, ауторке Оливере Калдешић.