ГРАЂЕВИНСКИ ПАКЕТИ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ

11. мај 2017.

 
Заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић присуствовао је 11. маја додели грађевинског матријала породици Јокић која подиже кућу у насељу Грмовац. Ово је само један од једанаест грађевинских пакета намењених избеглим лицима из Босне и Херцеговине и Хрватске. Подела грађевинског материјала реализује се у оквиру потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије (РСП).
 
”Земун је примио највећи број избеглих и интерно расељених лица, у односу на број становника, која су формирала домаћинства у насељима Алтина, Грмовац, Бусије, Плави Хоризонт и Батајница. Наш циљ је да континуираном подршком помогнемо избеглим и интерно расељеним лицима да се што боље интегришу у друштво. Један од корисника овог пројекта је наш данашњи домаћин Миле Јокић, родом из Кључа, који са породицом већ две деценије живи као подстанар. Породичну кућу је почео да гради у насељу Грмовац 2007. године и до сада није био у могућности да приведе радове крају. Грађевински пакети које наши суграђани управо добијају помоћиће им да трајно реше своја стамбена питања”, рекао је Ковачевић.
 
Овај пројекат се спроводи уз подршку ОЕБС и УНХЦР, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске. У питању је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за око 27 хиљада најугроженијих избегличких породица, односно за око 74 хиљаде људи у региону. Од тог броја 16.780 породица је у Србији, тачније око 45 хиљада људи.