ГАРДОШКА ТВРЂАВА УСКОРО У НОВОМ РУХУ

15. март 2019.

Председник Градске општине Земун Дејан Матић, 15. марта, обишао је са начелницом Управе Градске општине Земун Катарином Зрилић и сарадницима радове на  реконструкцији и рестаурацији бедема земунске тврђаве на Гaрдoшу. Вредност радова је 34 милиoнa динaрa. У ту сврху Министарство правде је из опортунитета обезбедило 13 милиона динара, Министарство трговине, туризма и телекомуникација обезбедило је 12 милиона динара, а Град Београд око 10 милиона динара.

 

Идејни пројекат за рестаурацију израдио је Завод за заштиту споменика културе Града Београда, и то у две фазе. Прва фаза подразумева обнову порушене југоисточне куле са источним зидом и припадајућом терасом бедема (цитаделом), док друга фаза подразумева обнову североисточне, југозападне и северозападне куле са северним, западним и јужним зидом.

 

”Aкцeнaт смo стaвили нa рaзвoj туризмa, jeр Зeмун и грaђaни кojи ту живe тo зaслужуjу. Обновом гардошке тврђаве Градска општина Земун постаје један од најатрактивнијих туристичких локација у Србији. Обезбеђена је сва неопходна документација, укључујући ту и грађевинску дозволу. Захваљујемо се Министарству правде, Министарству трговине, туризма и телекомуникација и Граду Београду за обезбеђена новчана средства, као и Туристичкој организацији Београда, нашим партнерима, на реализацији овог пројекта, како би се очувало ово културно-историјско благо Србије”, рекао је председник Матић, који је том приликом због извођења обимних радова замолио грађане за стрпљење.

 

У току обиласка терена председник Матић је обишао и радове на реконструкцији и рестаурацији степеништа које се простире од Лагумске улице до Гардошке терасе, које су део историјске целине Старо језгро Земуна. Један крак степеништа пружа се од Миленијумске куле до Улице Високе, други од Улице Високе до Улице Старе, а трећи од Улице Старе до Улице Гардошке. Реконструкцију степеништа које воде ка Гардошу финансира Градска општина Земун у износу око 15 милиона динара, а на основу иницијативе грађана кроз пројекат ”Да се ради и гради по твом”.

 

Поменути радови су у складу са опредељењем Градске општине Земун да се најважније туристичке тачке обнове како би у најбољем светлу представиле потенцијале Земуна.

 

Завршетак радова на оба пројекта очекује се половином 2019. године.