ЕКОЛОШКЕ ПЕШАЧКЕ ТУРЕ НА ВЕЛИКОМ РАТНОМ ОСТРВУ

04. јул 2019.

 

Градска општина Земун наставља са пројектима који промовишу Земун као природну оазу и срце еколошког туризма Београда. Током јула и августа грађани ће бити у прилици да уживају у упознавању занимљивости које пружа Велико ратно острво, као нетакнути бисер природе, Дунавска ада на ушћу Саве у Дунав и заштићено природно добро, површине 211,38 хектара.

У пратњи водича из Градске општине Земун, грађани ће у току шетње сазнати  о историјату острва, режиму заштите природе, биљном и животињском свету, бројној и разноврсној птичјој популацији, посебно о орлу белорепану и аутохтоним и инвазивним биљним врстама.

Ратно острво водом раздвојено од урбаног језгра престонице Србије пружа сваком посетиоцу несвакидашњи доживљај.

Са острва, према југу и југоистоку пружа се поглед на тврђаву, силуету старог Београда са истакнутим звоником Саборне цркве. Ка северозападу, линију воде Дунавца следи уређени кеј са старим центром Земуна, којим доминира кула на Гардошу, а динамична панорама високих солитера, изграђених после Другог светског рата, прати обалу до ушћа Саве.

За шетњу постоје две стазе, дужа 3,2 километра и краћа 1,6 километара и свако према својим могућностима може да се определи за једну од ове две. Посетиоцима ће се делити и прикладне брошуре са подацима о Великом ратном острву.

Туре ће се одржавати сваког уторка и петка, са почетком у 11 часова и трајаће два сата.

Први термин је 9. јул, а последњи 30. август 2019. године.

Предвиђено је да место окупљања буде на изласку са понтонског моста на плажи ”Лидо”.  Потребно је понети флашицу са водом и адекватно се обући.

ПОЗИВАМО ГРАЂАНЕ ДА СЕ ПРИЈАВЕ И ИСКОРИСТЕ БЕСПЛАТНЕ ПРОГРАМЕ КОЈЕ ОПШТИНА ОРГАНИЗУЈЕ.

ПРЕЛАСКОМ ПРЕКО ПОНТОНСКОГ МОСТА ЗАКОРАЧИТЕ У ЕКОЛОШКУ АВАНТУРУ.

 

Контакт за пријаву – 062/ 8019 067 Зоран Мутавџић, саветник на пословима заштите животне средине.