ЕКОЛОШКЕ ПЕШАЧКЕ ТУРЕ НА ВЕЛИКОМ РАТНОМ ОСТРВУ

29. јун 2018.

Градска општина Земун наставља са пројектима који промовишу Земун као природну оазу и срце еколошког туризма Београда. Током јула и августа грађани ће бити у прилици да уживају у упознавању занимљивости које пружа Велико ратно острво, као нетакнути бисер природе, Дунавска ада на ушћу Саве у Дунав и заштићено природно добро, површине 211,38 хектара.

 

У пратњи водича из Градске општине Земун, грађани ће у току шетње сазнати о историјату острва, режиму заштите природе, биљном и животињском свету, бројној и разноврсној птичјој популацији, посебно о орлу белорепану и аутохтоним и инвазивним биљним врстама.

 

Ратно острво водом раздвојено од урбаног језгра престонице Србије пружа сваком посетиоцу несвакидашњи доживљај.

 

Са острва, према југу и југоистоку пружа се поглед на тврђаву, силуету старог Београда са истакнутим звоником Саборне цркве. Ка северозападу, линију воде Дунавца следи уређени кеј састарим центром Земуна, којим доминира кула на Гардошу, а динамична панорама високих солитера, изграђених после Другог светског рата, прати обалу до ушћа Саве.

 

За шетњу постоје две стазе, дужа 3,2 километра и краћа 1,6 километара и свако према својим могућностима може да се определи за једну од ове две.

 

Туре ће се одржавати сваког уторка и петка, са почетком у 11 часова и трајаће два сата.

 

Први термин је 3. јул, а последњи 31. август 2018. године.

 

Предвиђено је да место окупљања буде на изласку са понтонског моста на плажи ”Лидо”. Потребно је понети флашицу са водом и адекватно се обући.

 

ПОЗИВАМО ГРАЂАНЕ ДА СЕ ПРИЈАВЕ И ИСКОРИСТЕ БЕСПЛАТНЕ ПРОГРАМЕ КОЈЕ ОПШТИНА ОРГАНИЗУЈЕ.
ПРЕЛАСКОМ ПРЕКО ПОНТОНСКОГ МОСТА ЗАКОРАЧИТЕ У ЕКОЛОШКУ АВАНТУРУ.

 

Контакт за пријаву – 062 8019 067 Зоран Мутавџић, саветник на пословима заштите животне средине.