ЕКО ТУРЕ И У АВГУСТУ

01. август 2017.

Општина Земун организује и ове летње сезоне веома посећене пешачке туре Великим ратним острвом. Током јула оне су се одржавале петком од 10 часова преподне. Због великог интересовања грађана за овај вид рекреације, у августу важиће нови термин суботом, од 10 часова, како би се пружила шанса запосленима да под вођством стручног водича упознају историјат, лепоте и знаменитости бисера туристичке понуде Земуна.
 
Током јула ниједан од термина није покварило лоше време, те се у четири недељна похода са лепотама нетакнуте природе упознало и у њима уживало близу 500 посетилаца. Са богатом историјом Великог ратног острва, које је назив добило по томе што су са њега почињали ратни походи на српску престоницу, богатством природе, ретких биљних и животињских врста које га настањују и начинима заштите откако је 2005. године проглашено природним добром посебних одлика, посетиоце је упознавао еколог Градске општине Земун Зоран Мутавџић.
 
У неколико наврата пријављивале су се и организоване групе, попут корисника Геронтолошког центра ”Бежанијска коса” и пацијената Дневне болнице Клинике за психијатријске болести ”Лаза Лазаревић”, којима је боравак у природи био својеврсна терапија.
 
За многе посетиоце Великог ратног острва, пешачком туром од неколико километара од шпица – пешчане плаже Лидо до приобаља и унутрашњости, где су наставно-научне базе Пољопривредног, Шумарског, Природно-математичког факултета и Завода за заштиту природе Србије, ова оаза у срцу града, ваздушном линијом удаљена само километара од Теразија, представљала је право откровење.
 
Са острва се пружа јасан поглед на Гардош и Земунски кеј, са једне, и Београдску тврђаву, Кулу Небојша, Савско пристаниште и Бранков мост, са друге стране.
 
ПОЗИВАМО ГРАЂАНЕ ДА СЕ ПРИЈАВЕ И ИСКОРИСТЕ БЕСПЛАТНЕ ПРОГРАМЕ КОЈЕ ОПШТИНА ОРГАНИЗУЈЕ. ПРЕЛАСКОМ ПРЕКО ПОНТОНСКОГ МОСТА ЗАКОРАЧИТЕ У ЕКОЛОШКУ АВАНТУРУ.
 
ТЕРМИНИ ПЕШАЧКИХ ТУРА:
Субота, 5. август – од 10 часова
Субота, 12. август – од 10 часова
Субота, 19. август – од 10 часова
Субота, 26. август – од 10 часова
 
Контакт за пријаву: 062 8019 067
Зоран Мутавџић, сарадник за екологију