ДУГА ТРАДИЦИЈА ИНКЛУЗИЈЕ У МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ ”КОСТА МАНОЈЛОВИЋ”

04. јун 2019.

 

Земунска музичка школа ”Коста Манојловић” негује инкулзивни модел образовања дуже од 70 година, а своја искуства радо дели и са образовним институцијама у региону, које га тек уводе у праксу.

На позив Удружења за едукацију и промоцију културе и умјетности ”Музика” из Сарајева пијанисти Искра Миленковић и Лука Богавац учествовали су на концерту у ”Бошњачком институту” 24. маја, под покровитељством амбасада Француске и Холандије у Б и Х. И Искра са оштећеним видом и Лука, који болује од аутизма, су ученици Музичке школе ”Коста Манојловић”, а својим талентом и радом нижу награде и признања на свим такмичењима у земљи и иностранству, образујући се и усавршавајући по уходаном инклузивном моделу по чему је школа коју похађају узор у читавом региону.

После концерта на чијем су се репертоару нашла најлепша клавирска дела Бетовена, Шопена, Скарлатија, Баха, Прокофјева, Мокрањца, Тајчевића, Албениза и осталих композитора, публика је младим музичарима приредила праве овације, док су њихови музички педагози указали на значај инклузије у образовању деце и омладине са посебним потребама.

Подсетимо да је пре 70 година при Школи за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић” основано одељење ниже музичке школе ”Коста Манојловић”, пре 40 средње,  а да је Данијела Петровић, ученица обе школе и данас професорка клавира изабрана за једну од ”10 нај жена” у 2018. години у анкети дневног листа ”Блиц”.