ДРУЖЕЊЕ БАНИЈАЦА У УГРИНОВЦИМА

15. јун 2015.

 
Под покровитељством ГО Земун, а у организацији Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније из Београда, 14. јуна је организована културно-спортска манифестација под називом ”Дружење у Угриновцима”. По девети пут је на спортским теренима ОШ ”Станко Марић” у Угриновцима организован турнир у малом фудбалу на којем је учествовало 18 сениорских екипа и девет екипа ветерана из свих делова Србије. Победник у сениорском делу такмичења била је екипа ”Kendy Kostajnica”, док је у категорији ветерана пехар понела екипа „Омладинац Шаш“.
 
У вечерњем делу програма, по први пут је у сали Дома културе Угриновци организована манифестација ”Банијско плетено коло”. Прво банијско посело свечано је отворио председник општине Земун Дејан Матић, који је том приликом подсетио све присутне да су у најтежим тренуцима за Крајишнике грађани Земуна били добри домаћини, да су их прихватили одлучни да са њима деле свако добро и зло. ”Нека ова смотра изворне песме и фолклора поништи сваку тугу, нека надјача сваку несрећу и нека буде поука младима, да памте и преносе снагу народног духа”, рекао је председник Матић.
 
Част да први наступи имао је фолклорни ансамбл КУД ”Завичај Банија” из Мајура код Шапца. У наставку програма наступила су културно-уметничка друштва и групе које изводе изворну народну песму из Шапца, Руме и Угриноваца, док је банијски хумор казивао књижевник Милан Крковић.
 
NASLOVNA
 
FOTO1
 
FOTO2
 
FOTO3