ДОЂИТЕ НА ”СТРАШИЛИЈАДУ”

19. август 2016.

 
Песник Предраг Ердељан, КУД ”Србија” и Удружења ”Петровац” из Заклопаче представили су мали део онога што значи традиционална манифестација ”Страшилијада”.
 
Поред страшила, заштитног знака ове такмичарске манифестације у чијој се изради надмећу комплетне породице, на Земунском кеју су 18. августа 2016. године представљени сувенири из Бољеваца, насеља које припада Сурчинској општини, као и јестивих производа: домаћих штрудли, колача и ”надлацки” – националног словачког колача од куваног теста са рогачем или маком.
 
Са пројектом Бранислава Алексића, који сем подршке општине Сурчин и Секретаријата за културу града Београда, а овом приликом и општине Земун, многобројну публику упознала је Снежана Алексић.
 
Звуци сремачке тамбурице, народна кола и надахнути стихови Предрага Ердељана, уз поставку страшила на Земунском кеју и колаче вредних домаћица привукли су велики број пролазника.
 
А на ”Страшилијади” ће ове године бити изложбено-продајни базар и занимљиве практичне радионице, са циљем да се одржи и сачува традиција као што је, израда страшила, пуцање бичем, муљање грожђа и израда шире. За наредни дан предвиђен је ”Савски валцер” уз песму ”Диван је кићени Срем” земунског жупана Илије Округлића – Сријемца.
 
naslovna strasilijada
 
foto2 strasilijada
 
foto1 strasilijada