ДЕЛЕГАЦИЈА БЕЛОРУСИЈЕ У ПОСЕТИ ОПШТИНИ ЗЕМУН

09. децембар 2015.

 
Председник Скупштине градске општине Земун Ненад Врањевац и начелница Управе Градске општине Земун Наташа Ђукић угостили су делегацију државних органа Белорусије, којa борави у Београду од 9. до 11. децембра, у организацији Канцеларије Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Белорусији.
 
”Посета делегације Белорусије, управо општини Земун, као првој од осам институција система које ће посетити током свог боравка у Србији јесте вид признања да смо испунили обећања дата грађанима и рад Управе модернизовали. Грађанима су доступни сви видови комуникације, од писаних поднесака до кол-центра, електронске поште и телефонских порука”, истакао је председник Скупштине градске општине Земун Ненад Врањевац.
 
Састанку су присуствовали и секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић, помоћник председника Милан Милисављевић и начелница Одељења за грађевинско-комуналне послове Снежана Ковачевић.
Делегација из Белорусије је имала прилику да се упозна са структуром законодавне и извршне власти. Начелница Управе ГО Земун Наташа Ђукић упознала је колеге из Белорусије са радом Управе и електронским административним системом општине Земун, ”Систем 48” и ”Мој предмет”, као и са другим могућностима које су доступне грађанима, попут добијања докумената електронским путем, обједињене процедуре добијања грађевинских дозвола, онлајн формулара за питања и одговоре и услуге Канцеларије за грађане.
 
”Увођење нових система комуникације са грађанима и привредом чини Управу модерном и транспарентном. Циљ нам је да се отворимо ка грађанима, уштедимо њихово време и подигнемо ниво квалитета наших услуга, како бисмо побољшали животни стандард грађанa, a све у складу са Акционим планом Владе републике Србије за спровођење Стратегије реформе јавне управе за период 2015−2016. године”, истакла је начелница Управе Наташа Ђукић.
 
Гости из Белорусије, током посете општини Земун на конкретан начин су се упознали са најбољом праксом коју државни органи и јединице локалне самоуправе примењују у електронској комуникацији са грађанима, као и са искуствима у поступању по захтевима, представкама, поднесцима и обраћањима, које грађани електронски упућују органима, како би се и у Белорусији унапредила комуникација са грађанима.
 
Колегама из белоруске администарције приређена је видео презентација примене Система ”48” и ”Мој предмет”, затим су обишли шалтер салу и уверили се како све то функционише у пракси.
 
Белоруска делегација је имала прилику и да погледа промотивни филм о историји, туристичким и привредним потенцијалима Земуна.
 
У делегацији Белорусије били су заменик директора Националног центра за законодавство и правна истраживања Републике Белорусије Зхауниак Уладзимир, заменик начелника Одељења за уставно и међународно право Националног центра за законодавство и правна истраживања Републике Белорусије Саванович Микалаи, начелник Одељења за рад са грађанима и правним лицима Области Гомел Лохвин Алиаксандр, начелник Одељења за људска и економска права Института за државне руководиоце у Академији за управу под покровитељством председника Републике Белорусије Апанасевич Сергеи, правница у Удружењу особа са инвалидитетом Волина Лилиа, консултант за правну регулативу, уставни развој и примену права при Министарству правде Републике Белорусије Марyна Мелникава и административни и финансијски асистент пројекта УНДП-а Пахребнаја Марина, заједно са консултантом УНДП-а и координатором ове међународне студијске посете Слободаном Вукадиновићем.
 
Делегација Белорусије захвалила се руководству општине, председнику Скупштине ГО Земун Ненаду Врањевцу и начелници Управе Наташи Ђукић на гостопримству и изразила похвале за организацију и ефикасност рада локалне администрације.
 
????????????????????????????????????
 
foto 1 belorus
 
foto2 belorus
 
foto3 belorus