ДЕЧИЈА НЕДЕЉА У ЗЕМУНУ

03. октобар 2018.

Удружење ”Пријатељи деце Земуна” у друштву земунских предшколаца, основаца и средњошколаца посетило је Градску општину Земун. Врата општине Земун традиционално су отворена сваке године у оквиру ”Дечије недеље” за најмлађе грађане. Добар домаћин им је био заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић.

 

Најмлађим Земунцима Ковачевић се обратио рекавши да је овај сусрет важан, јер се стиче сазнање о потребама и жељама деце, а то су путокази на основу којих се креира стратегија развоја Земуна, у којој су деца будућност.

 

”Сваки разговор са нашим најмлађима је прилика да креирамо активности за наредну годину у складу са њиховим потребама, и да будемо партнери родитељима, васпитачима и професорима на племенитом путу васпитања и образовања. У овој години успели смо да реновирамо паркове и игралишта, обезбедимо боље услове за школовање. За почетак и ове школске године сви прваци су добили ранчеве и школски прибор. Током школовања Општина прати ђаке и награђује њихов труд. Само у овој години новчано смо наградили близу 500 матураната, вуковаца и победника такмичења” рекао је Ковачевић и додао да Општина велику пажњу поклања и различиим едукативним програмима, нарочито у делу вршњачког насиља и безбедног учешћа у саобраћају.

 

”По питању опште безбедности кроз пројекат Безбедна школа – системом видео надзора покривене су све основне школе и умрежене у мониторинг систем Полицијске станице Земун. Сада имамо 24 – часовни преглед стања на терену, што наравно даје могућност полицијским службеницима да благовремено реагују и зато је Земун једна од најбезбеднијих средина”, истако је заменик председника ГО Земун Дамир Ковачевић.

 

Деца су руководству Градске општине Земун предала поруке са њиховим потребама и правима и у пригодном програму који су припремили предшколци из вртића ”Вила Звончица” и ђаци из школа ”Соња Маринковић”, ”Вељко Рамадановић ” и ”Сава Јовановић Сирогојно” приказала своје многоструке таленте.

 

Свечаност у простору Канцеларије за младе ГО Земун била је прилика и да се уруче награде победницима литерарног конкурса који су успешно одговорили на задату тему овогодишње Дечје недеље.

 

“Дечја недеља” је национална манифестација која се традиционално обележава у свету и код нас. Законом о друштвеној бризи о деци, уведена је 1987. године на предлог организације Пријатељи деце Србије. Уз покровитељство Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања и у сарадњи са организацијом Пријатељи деце Србије донет је програм Дечје недеље за 2018. годину, који се одвија под мотом:
– МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ СРЕЋНО И ЗДРАВО – за одрастање без насиља.

 

Такође, у оквиру обележавања Дечје недеље биће додељене награде ученицима основних школа из Земуна и Вождовца, који већ шест година заједнички организују и учествују у литерарном конкурсу ”Недовршена прича”.