ДАРОВИ ЗА ЈУНАКЕ СА КОШАРА

25. децембар 2019.

 

На иницијативу заменика председника Градске општине Земун Дамира Ковачевића покренута је акција даривања јунака са Кошара, а поводом новогодишњих и божићних празника.

Заједно са дародавцем ”Емперо лајн” и ”Фондом мала Милица Ракић из Батајнице”, Градска општина Земун почела је 25. децембра са поделом поклон пакета, односно терапеутске креветнине за 45 јунака са Кошара и 215 чланова њихових породица који живе од Врања до Суботице.

Подели у Општини Земун присуствовали су ветерани и њихове породице са подручја Београда и Војводине, а дарове су им уручили заменик председника ГО Земун Дамир Ковачевић и члан Већа ГО Земун и председник УО ”Фонд мала Милица Ракић из Батајнице” Владимир Костић и представници фирме ”Емперо лајн”.

Укупно ће бити даровано 260 комплета прекривача, 500 јастука, 45 душек подметача, 5 душека, 10 електро-стимулатора.

Ратне ветеране – учеснике у борбама на Кошарама током 1998-1999. године и њихове породице које живе од Врање до Суботице у наредних неколико дана посетиће заменик председника ГО Земун Дамир Ковачевић, пуковник Љубинко Ђурковић, као и представници дародаваца и поделити поклон пакете.

Подела ће у сарадњи са локалним самоуправама градова Крушевац и Краљево бити организована већ сутра 26. децембра.

Заменик председника ГО Земун Дамир Ковачевић рекао је да је ова донација само једна у низу и да ће управо у току посете породицама бити евидентирано које су њихове потребе и шта се све може урадити како би се положај како ветерана, тако и њихових породица поправио и позвао друге привреднике и друштвено одговорне компаније да се придруже свим наредним акцијама које ће организовати Градска општина Земун.

”На њихову жртву, јунаштво, патриотизам и витештво не смемо заборавити, они су одбранили наше свете границе, наше домове, наше породице и нашу отаџбину и зато ће 2020. године о Васкрсу у порти Храма светих преподобних мученика ђакона Авакума и игумана Пајсија у насељу Алтина бити подигнут споменик јунацима са Кошара”, рекао је Ковачевић.

Пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара у време НАТО агресије рекао је да како се тада бринуо о својим саборцима, то наставља да чини и данас, помажући и породице погинулих.

Један од учесникa битке Александар Загорац, захвалио се дародавцима на помоћи и нагласио да то значи да он и његови другови нису заборављени.  

Битка на Кошарама или пакао Кошара, била је битка између припадника Војске Југославије и припадника Ослободилачке војске Косова, подржаване од стране регуларне Војске Републике Албаније и НАТО авијације. Битка се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници СР Југославије и Републике Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999, током НАТО бомбардовања СРЈ.

 

У рејону Кошара погинуло је 108 војника, подофицира, официра, резервиста и добровољаца. Просечна старост погинулих била је 25 година.